U trendu

Britanska vlada: Neće biti drugog referenduma

Britanska vlada saopštila je danas da neće biti održan novi referendum o članstvu Velike Britanije u EU, odgovorivši tako na peticiju više od četiri miliona gradjana koji su tražili ponovno glasanje.

Vlada je svakom potpisniku peticije poslala mejl sa tim odgovorom.

Gradjani su u peticiji tražili da vlada uvede načelno pravilo po kojem referendum treba da se ponovi ako je broj glasova „za“ ili „protiv“ manji od 60 odsto ukupnog broja glasova, a odziv glasača manji od 75 odsto ukupno upisanih.

„Kako je rekao premijer Dejvid Kameron u govoru pred donjim domom Parlamenta 27. juna, referendum je najvažniji test demokratije u britanskoj istoriji i njegov ishod će se poštovati. Velika Britanija sada mora da se pripremi za postupak izlaska iz EU, a Vlada garantuje svim gradjanima najbolje moguće rezultate te procedure“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na referendumu 23. juna se izjasnilo 72,2 odsto glasača. Za izlazak iz EU je glasalo 51,9 odsto gradjana, a za ostanak 48,1 odsto.

Premijer Dejvid Kameron koji se zalagao za ostanak u Uniji, podneo je odloženu ostavku posle objavljivanja rezultata glasanja, a njegov naslednik znaće se 9. septembra.

Glavne kandidatkinje za novu šeficu Konzervativne stranke i novu britansku premijerku su ministarke unutrašnjih poslova i energetike, Tereza Mej i Andrea Lidsam.

Nova premijerka aktiviraće Član 50. Lisabonskog sporazuma EU čim će zvanično početi postupak izlaska Velike Britanije iz EU, koji tek treba da se difiniše, a procenjuje se da može trajati dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar