U trendu

Britanska vlada obezbedila nove stanove posle požara u Londonu

Britanska vlada obezbedila je 68 stanova stanarima posle nedavnog požara višespratnice u Londonu u kome je stradalo 79 osoba, javila je danas agencija AP.

Stanovi su novoizgradjeni i namenjeni za stanare koji primaju socijalnu pomoć, a nalaze se u istoj londonskoj četvrti Kesington i Čelsi gde je prošle nedelje izbio požar u soliteru Grenfel, izjavio je ministar za lokalne zajednice Sadžid Džavid.

Britanska premijerka Tereza Mej danas se izvinila zbog načina na koji su vlasti reagovale u pružanju pomoći žrtvama požara, javila je agencija AFP.

„Prvobitna podrška i pomoć porodicama nije bila na visini. Lokalne i nacionalne vlasti nisu uputile pomoć na zadovoljavajući način u prvim trenucima kada je stanarima bilo najpotrebnije“, rekla je britanska premijerka u parlamentu.

Preživeli i stanari susednih zgrada zameraju Terezi Mej što nije uputila neophodnu pomoć i što nije odmah posetila žrtve na licu mesta, već prvo razgovarala sa vatrogascima i policijom.

U soliteru su živeli siromašni ljudi koji primaju socijalnu pomoć i oni su se godinama žalili na probleme sa strujom i druge probleme, zbog čega je zgrada prošle godine renovirana.

Zgrada se u noći izmedju 14. i 15. juna zapalila i brzo izgorela, najverovatnije zato što je u nju prilikom renoviranja ugradjen jeftin, zapaljivi termo-izolacioni materijal.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike