Britanska vlada poziva ruskog ambasadora na razgovor

Britanska vlada odlučila je danas da pozove na konsultacije ruskog ambasadora u Londonu posle objavljivanja izveštaja o ubistvu bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka.

Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej izjavila je, u obraćanju poslanicima, da je vlada pozvala ruskog ambasadora na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova da bi izrazila “duboko nezadovoljstvo” zbog nedovoljne saradnje Moskve u istrazi ubistva.

Mej je saopštila i da će britanske vlasti zamrznuti imovinu Andreju Lugovoju i Dmitriju Kovtunu, osumnjičenim za ubistvo Litvinjenka, prenose svetske agencije.

Britanski sudija Robert Oven je danas objavio izveštaj u kojem su sumirani rezultati višegodišnje istrage, a u kojem je naveo da postoji “velika verovatnoća” da je Federalna služba bezbednosti naredila ubistvo i da je operaciju “verovatno odobrio” ruski predsednik Vladimir Putin.

Britanska ministarka je rekla da verovatna umešanost ruske države u ubistvo Litvinjenka, kako se navodi u izveštaju sudije, predstavlja “grubo i neprihvatljivo kršenje medjunarodnog prava i civilizovanog ponašanja”.

Portparolka britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavila je da je zaključak da je ubistvo odobreno na najvišim nivoima ruske države veoma uznemirujuće.

“To nije način na koji treba da se ponaša bilo koja država, a kamoli stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rekla je portparolka britanskog premijera i dodala da će biti razmotreno koje će mere biti dalje preduzete.

(Beta)

Jedan komentar

  • Lela

    Ko ste vi da vodite istragu i pozivate ambasadora na razgovor. Vaš nije Litvinjenko, pa da se nešto tu bunite itd. Bio je Rus, ali ne onaj pravi. Bio je vaš doušnik. A šta vi radite sa vašim ljudima koji špijaju za drugu državu? Sigurno ih pomilujete po glavi i kažete “nemoj više” i pustite mirno da idu na spavanje. Čovek je bio bolestan od leukemije i vi utuvili da ga je neko ozračio. I to baš Putin. Ne budite smešni!!!

Ostavite komentar