U trendu

Britanski ambasador u Vašingtonu podneo ostavku

LONDON – Britanski ambasador u Vašingtonu podneo je danas ostavku nakon što ga je američki predsednik Donald Tramp nazvao „glupim“ i „pompeznom budalom“.

Tramp je britanskog ambasadora Kima Deroka izvređao nakon što je procurelo da je ambasador američku administraciju označio kao nesposobnu, prenela je agencija Rojters.

„Od curenja zvaničnih dokumenata iz ove ambasade bilo je dosta spekulacija oko moje funkcije i mog ostanka kao ambasadora“, naveo je Kim Derok u pismu ostavke.

On je poručio da ovim činom želi da stavi tačku na te spekulacije.

„Trenutna situacija je takva da mi je nemoguće da nastavim da obavljam funkciju onako kako bih želeo“, naveo je.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD rekao da je administracija predsednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati.

Dokumenta koja je nedavno objavio „Mejl on Sandej“ sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju redak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

„Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna“, napisao je Derok u jednom od nizu procurelih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar