U trendu

Britanski ministar finansija u Parizu o reformama unutar EU

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn stigao je večeras u Pariz da se založi za reforme Evropske unije koje London traži u vezi s najavljenim referendumom britanskog premijera Dejvida Kamerona o ostanku Velike Britanije u EU.

To je prva poseta Ozborna tokom letnje turneje po evropskim glavnim gradovima, saopštila je britanska ambasada u Parizu.

Ozborn će se u ponedeljak sastati s francuskim premijerom Manuelom Valsom, šefom diplomatije Loranom Fabijusom i ministrima finansije i ekonomije, Mišelom Sapenom i Emanijelom Makronom.

Britanski ministar će tokom posete naglasati značaj „francusko-britanske saradnje i neophodnost promena u funkcionisanju EU“.

Ozborn će s francuskim zvaničnicima razgovarati i o odnosima zemalja u evrozoni, konkuretnosti i imigrantima.

Kameron je pod pritiskom evroskeptika na njegovu Konzervativnu stranku, proletos za 2017. godinu obećao referendum na kojem će se odlučiti o tome da li će Velika Britanija ostati u EU, ako se Unija ne bude reformisala.

Njegova vlada je izrazila želju da ostane u EU ali zahteva reforme unutar Unije, među kojima veće nadležnosti zvaničnog Londona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.