U trendu

Britanski obaveĹĄtajci pratili nobelovku Lesing

Britanske obaveštajne službe pratile su nobelovku Doris Lesing tokom 1950ih iz straha da se njene simpatije prema komunistima graniče sa fanatizmom, stoji u arhivskoj građi koja je danas objavljena.

Obaveštajne agencije prikupile su pozamašan dosije o autorki, njenim posetama Istočnoj Nemačkoj i Moskvi tokom Hladnog rata na poziv Udruženja sovjetskih pisaca.

Lesingova je bila član Komunističke partije u britanskoj koloniji Rodeziji – danaĹĄnjem Zimbabveu – gde je odrasla u engleskoj porodici.

Bezbednosne službe nisu pronašle dokaz da se pridružila britanskom krilu partije po preseljenju u London 1949. iako je ona bila član partije od 1951. do 1956.

U beleĹĄci iz MI6 iz 1952. spisateljica je opisana kao „prokomunistički orjentisana iako se ne moĹže sa sigurnošću reći da li je član partije“.

„Njene komunističke simpatije naduvane su gotovo do tačke fanatizma zbog odrastanja u Rodeziji. Kolonijalna eksploatacija je njena omiljena tema… Ona tvrdi da je sve crno divno dok su belci i sve bele stvari zli“, navodi se u beleĹĄci.

Lesingova je preminula 2013. i poznata je po feminističkim i antikomunističkim delima. Njen roman „Zlatna beleĹžnica“ (u Srbiji ju je objavila Agora) smatra se ključnom feminističkom knjigom.

Nobelobu nagradu za književnost dobila je 2007. uoči 88. rođendana i najstarija je dobitnica ovog prestižnog priznanja.

Napisala je više od 50 dela od političke kritike do naučne fantastike i na mnoga je uticalo njeno odrastanje u Africi i radikalna, levičarska politika.

Pošto je pobegla od drugog muža i preselila se u Britaniju 1949. postala je član britanske Komunističke partije ali je izašla iz partije 1956. u vreme pobune u Mađarskoj koju su ugušili sovjetski tenkovi.

Kako prenosi AFP, pozivajući se na dokumenta, impresionirala ju je Staljinova Rusija.

Informacije koje su kolonijalne obaveĹĄtajne sluĹžbe prikupile navode da je govorila o „superiornim Ĺživotnim uslovima i obrazovanju u Sovjetskom savezu u poređenju sa onim u Evropi i Africi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.