U trendu

Britanski parlament će imati konačnu reč o sporazumu o Bregzitu

 Britanski poslanici su danas dodatno podrili planove premijerke Tereze Mej o Bregzitu tako što su parlamentu dali konačnu reč o bilo kom sporazumu koji vlada postigne sa Evropskom unijom.

U Donjem domu je za uključivanje parlamenta u proces Bregzita glasalo 309 poslanika dok je 305 bilo protiv.

Nekoliko poslanika vladajućih konzervativaca se pridružilo opoziciji u zahtevu da svaki sporazum o izlasku Britanije iz EU mora biti potvrdjen Parlamentarnim aktom da bi stupo na snagu, što efektivno daje parlamentu pravo veta na Bregzit. Parlamentarni akt u Velikoj Britaniji je zakon koji nijedno drugo telo ne može opozvati.

Mej je poslanicima obećala „suštinski glas“ u sporazumu o izlasku iz Unije ali njeni politički protivnici tvrde da to nije dovoljna garancija.

Ovo glasanje je prvi poraz vlade u parlamentu vezan za Bregzit.

Amandman je postao deo Zakona o izlasku iz EU (EU Withdrawal Bill), glavnog britanskog zakona o Bregzitu. Zakon je još uvek u parlamentarnoj proceduri i putem njega će oko 12.000 zakona EU postati deo britanskog zakonodavstva na dan izlaska iz EU. Bez njega, piše Asošiejted pres, Britanija bi se dan posle Bregzita mogla naći u „pravnoj crnoj rupi“.

Ako amandman bude usvojen zajedno sa Zakonom o izlasku iz EU, neće imati direktan uticaj na pregovore Londona i Brisela, ali u ostatku EU može pojačati percepciju da Mej nema autoritet.

Očekuje se da na samitu EU u četvrtak i petak bude dato zeleno svetlo za početak druge faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar