U trendu

Britanski parlament: Težak nemar Kamerona zbog Bregzita

Vlada doskorašnjeg premijera Dejvida Kamerona odgovorna je za „težak nemar“ jer nije pripremila „akcioni plan“ pred eventualni „Bregzit“, ocenio je danas Spoljnopolitički odbor britanskog parlamenta.

„Odluka prethodne (Kameronove) vlade da od glavnih ministarstava, uklučujući Ministarstvo spoljnih poslova, ne zahteva da se pripreme za mogućnost da birači glasaju za izlazak iz Evropske unije, pokazuje težak nemar“, ocenili su poslanici.

„To je povećalo neizvesnost posle referenduma i u Velikoj Britaniji, i medju našim glavnim medjunarodnim partnerima, što zadatak nove vlade čini još težim“, piše u izveštaju.

Zbog tog „odsustva akcionog plana“, nova vlada je skoro mesec dana posle referenduma od 23. juna još u „početnoj“ fazi pripreme za Bregzit, podvuklo je 11 poslanika, autora izveštaja.
 
Odbor izmedju ostalog primećuje da za efikasnu pripremu napuštanja EU treba povećati sredstva dodeljena Ministarstvu spoljnih poslova kojim sada upravlja donedavni gradonačelnik Londona Boris Džonson, posebno u pogledu osoblja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.