najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanski poslanici: Tramp je “budala, idiot, napadan”, ali…

Britanski poslanici su, tokom debate u ponedeljak o tome da li da se Donaldu Trampu zabrani ulazak u Britaniju, nazvali republikanskog kandidata za predsednika SAD “budalom, idiotom i napadnim”, ali je većina mišljenja da bi zabrana bila u suprotnosti sa slobodom govora i da bi predstavljala “rizik da od njega napravi mučenika”.

Poslanici tokom trosatne debate nisu zauzeli jedinstven stav da bi Trampu trebalo zabraniti ulazak u Britaniju zbog njegovih izjava o muslimanima.

Neki su izneli argument da bi mu trebalo dozvoliti da poseti Britaniju kako bi se o njegovim idejama moglo javno diskutovati i demantovati ga.

Smatraju i da bi mu se zabranom dalo više na publicitetu, kao i da “nije na Britaniji da se meša u američke poslove”.

“Želim da vidim da Donald Tramp dođe u zemlju. Želim da oseti bes i frustraciju svojih ksenofobičnih izjava”, rekao je Gavin Robinson, poslanik iz Severne Irske.

Samo ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej može da izda nalog za zabranu ulaska, ali je premijer Dejvid Kameron rekao da je, iako su Trampove izjave pogrešne, protiv toga, preneo je Rojters.

Bilo je i poslanika koji su veoma žustro zagovarali da Trampu treba zabraniti ulazak u zemlju, navodeći da se prema njemu ne treba odnositi drugačije u odnosu na druge za koje je uvedena zabrana zbog sličnih stavova.

“Zamislite u sadašnjim uslovima da dođe i počne da šalje poruku razdorne mržnje. Dozvoliti nekome da dođe ko demonizuje celokupnu muslimansku zajednicu bilo bi pogrešno i ugrozilo bi bezbednost naših građana, a taj rizik nisam spreman da preuzmem. Trampu ne bi trebalo dozvoliti da se našoj obali približi na manje od 1.000 milja”, kazao je laburista Džek Dromi.

Dromi je Trampa nazvao “budalom”.

“Slobodno može da bude budala, ali ne može da bude opasna budala na našoj obali”, poručio je on.

Ova debata je bila simbolična i poslanici nisu glasali o tom pitanju.

Poslanici su diskutovali o peticiji koju je potpisalo 574.000 građana nakon Trampovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.

Na dnevnom redu je bila i kontrapeticija, koju je potpisalo 43.000 ljudi, u kojoj se navodi da bi takva zabrana bila nelogična, javlja BBC.

Trampov portparol je rekao da je ovo “apsurdno traćenje” poslaničkog vremena.

Američki tajkun je predložio da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u SAD, posle ubistva 14 ljudi u San Bernardinu u Kaliforniji u decembru.

Njegovi stavovi su naišli na kritike širom političkog spektra i u SAD i u Evropi. On je dodatno ozlojedio Britance komentarima da su neki delovi Londona i Velike Britanije postali toliko ekstremistički da policija u njih ne sme da uđe, podseća BBC.

Tramp po nekim anketama javnog mnjenja trenutno vodi u trci za nominaciju Republikanske stranke na američkim predsedničkim izborima.

U peticiji kojom se traži zabrana ulaska Trampu navodi se da je Britanija zabranila ulazak mnogim pojedincima zbog govora mržnje i ističe da sa pravila moraju primenjivati na fer način na bogate i siromašne pođednako.

U kontrapeticiji navodi se da stranim državljanima ne treba zabranjivati ulazak zbog stavova o unutrašnjoj politici njihove zemlje.

Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, član konzervativne stranke, od 2010. godine zabranila je ulazak za više od 200 ljudi, ali je odbila da kaže da li bi Tramp trebalo da se nađe na tom spisku.

Premijer Dejvid Kameron i lider opozicije Džeremi Korbin su rekli da su protiv zabrane ulaska Trampa, navodeći da američki tajkun treba iz prve ruke da vidi raznolikost, koheziju i tolerantnost u Britaniji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike