Britanski ratni brod uplovio u luku u Tokiju

TOKIO – Britanski ratni brod uplovio je danas u luku u Tokiju, što je samo deo težnji Velike Britanije da proširi svoje vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

Brod „HMS Albion“, koji obezbeđuje pomorsku bezbednost i nadzor, drugi je od tri britanska ratna broda koja su ove godine raspoređena u Aziji, što nije bilo praksa nekoliko godina unazad, navodi AP.
„Naše prisustvo je samo deo mnogo šire posvećenosti Kraljevske mornarice azijsko-pacifičkom regionu ove godine“, rekao je kapetan Tim Nild tokom pozdravne ceremonije i najavio zajedničku vojnu vežbu sa Japanom, jugozapadno od Tokija.

Britanija i Japan su se prošle godine dogovorili da intenziviraju odbrambenu saradnju zbog rastućih pretnji iz Severne Koreje, ali i zbog spora sa Kinom oko teritorija u Južnom Kineskom moru.

Nild je naveo da je britanska mornarica posvećena sprovođenju sankcija Severnoj Koreji i zaštiti međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, a napominje i da je taj region važan za britansku spoljnu trgovinu.

Japanski zvaničnik koji je dočekao britanski brod pozdravio je sve veću posvećenost Britanije regionu, uključujući i sprovođenje sankcija Severnoj Koreji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike