U trendu

Brnabic: Mađarska daje najvecu podrsku SRB na evropskom putu

BUDIMPEŠTA – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti, posle potpisivanja sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje, da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za medije, posle zajedničke sednice dve vlade i potpisivanja sporazuma, zahvalila na gostoprimstvu i velikoj časti i naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Mađarskom.

Istakla je da je mnogo toga postignuto od 2014. godine kada je održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

Sve je to dovelo, kako je rekla, do današnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu.

„Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracijama“, naglasila je Brnabićeva i dodala da se Mađarska otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i da Mađarska daje Srbiji najveću podršku na evropskom putu“, rekla je Brnabićeva i zahvalila Orbanu na tome.

Dodala je da o posebnim odnosima govori i sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko – konzularnih predstavništvima koji je potpisan 2020. u Budimpešti.

„U Beogadu smo u martu ove godine potpisali tri protokola kojim se delom implementira ovaj sporazum, a to su protokoli za diplomatsko – konzularna predstavništva u Lusaki, Valeti i Santijagu, a naknadno smo dogovarali i međusobno prisustvo u ambasadama i predstavništvima u Kinšasi i Harareu, ali ono što je naš cilj, jeste da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva budemo prisutni kroz mađarske i obrnuto“, rekla je Brnabićeva.

Napomenula je da Mađarska postala treći najvažniji trgovinski i ekonomski paratner u okviru EU, odmah iza Nemačke i Italije, tako da očekuje da će Mađarska uskoro preteći Italiju i zauzeti drugo mesto.

Prema njenim rečima, 2019. godine robna razmena je 2019 bila 1,7 milijardi evra, a 2020. godine više od 1,9 milijardi.

„Imam rast u prvih šest meseci i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske robne razmene i očekujem da to bude što još više“.

Brnabićeva kaže da i brojni projekti, infrastrukturni u oblasti puteva i železnice, kao i energetski, pokazuju nivo partnerstva dve zemlje.

Istakla je da je to svakako brza pruga Beograd – Budimpešta, zatim rekonstrukcija pruge Subotica – Segedin od 32 km, od čega je 26 km u Srbiji.

„Prva sledeća stvar koju ćemo zajedno raditi i obeležiti, jeste da zajedno prisustvujemo i početku izgradnje ove pruge. Već su počeli pripremni radovi i pozivam vas da dođete u Suboticu i da zvanično pokrenemo i ovaj projekat“, poručila je Brnabićeva Orbanu.

Zahvalila mu je na svim mađarskim investicijama i onome što je učinio za Srbe u Mađarskoj i dodala da oni kažu da nikada nisu imali bolju podršku od mađarske vlade.

Nastavićemo i mi da uzvraćamo istom merom Mađarima u Srbiji, poručila je Brnabićeva.

Istakla je da je ponosna što je baš ona stavila potpis na Sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom i dodala da će se dalje raditi na produbljuivanju dobrih odnosa i prijateljstva dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.