U trendu

Brod Akvarijus sa migrantima pristao u Valetu

VALETA – Humanitarni brod Akvarijus, sa 141 migrantom, pristao je danas u luku Valeta na Malti, čime je okončan petodnevni spor između članica EU koje nisu dozvolile njegovo uplovljavanje u pojedine luke.

Pristanak broda na Maltu, kojim upravljaju francusko-nemačka humanitarna organizacija SOS Mediteran i Lekari bez granica, realizovan je nakon što su Francuska, Nemačka, Luksemburg, Portugalija i Španija juče dogovorile prihvat miganata, spašenih nedaleko od obala Libije prošle nedelje.

Humanitarne organizacije navode da je na brodu više od 70 dece.

Malta će poslužiti kao logistička baza i 141 migrant će biti distribuiran između Francuske, Nemačke, Luksemburga, Portugalije i Španije, saopštila je juče malteška vlada.

Uz podršku Evropske komisije ove države su se složile da prime deo migranata, Španija će primiti 60 migranata napisao je na svom Tviter nalogu španski premijer Pedro Sančes, a Portugalija je saopštila da će primiti 30 migranata iz broda Akvarijus.

Malteška vlada je saopštila i da je spasila i primila na Maltu juče 114 migranata od kojih će 60 biti distriburirano među državama članicama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.