U trendu

Broj poginulih u sukobima u Zimbaveu porastao na Ε‘est

HARARE – Policija Zimbabvea saopΕ‘tila je danas da je broj poginulih porastao na Ε‘est, dan nakon sukoba izmeΔ‘u bezbednosnih snaga i pristalica opozicione partije u Herareu.

VladajuΔ‡a partija Zimbabvea ZANU-PF osvojila je veΔ‡inu mesta u skupΕ‘tini na parlamentarnim izborima u toj zemlji, čime je utaban put do pobede njenog kandidata Emersona Mnangagve na predsedničkim izborima, odrΕΎanim zajedno s parlamentarnim u ponedeljak u Zimbabveu.

Opozicione stranke, nedazadovoljne rezultatima, organizovale su u sredu proteste tokom kojih je doΕ‘lo do sukoba izmeΔ‘u pristalica opozicije i bezbednosnih snaga.

Kako je prvobitno objavljeno, u sukobima su ubijene tri osobe, a policija Zimbabvea navodi da su joΕ‘ tri podlegle povredama.

Portparolka policije Čeriti Čaramba rekla je da je situacija, naročito u Herareu, i dalje napeta i da Δ‡e pomoΔ‡ vojske i dalje biti potrebna kako bi se osigurala bezbednost na ulicama.

Lider opozicije u Zimbabveu Nelson Čamisa ranije danas je izneo tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima, kao i da predsednik Emerson Mnangagva zna da je izgubio jer bi u suprotnom rezultati do sada bili objavljeni.

U meΔ‘uvremenu, komesar Izborne komisije Zimbabvea Kubani Mojo najavio je da Δ‡e komisija početi da objavljuje rezultate predsedničkih izbora od 22. sata po lokalnom vremenu.

MeΔ‘unarodni posmatrači pozvali su Izbornu komisiju Zimbabvea da objavi rezultate izbora sto je pre moguΔ‡e kako bi izbegla da opet doΔ‘e do nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoΕ‘alji komentar