Broj poginulih u sukobima u Zimbaveu porastao na šest

HARARE – Policija Zimbabvea saopštila je danas da je broj poginulih porastao na šest, dan nakon sukoba između bezbednosnih snaga i pristalica opozicione partije u Herareu.

Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF osvojila je većinu mesta u skupštini na parlamentarnim izborima u toj zemlji, čime je utaban put do pobede njenog kandidata Emersona Mnangagve na predsedničkim izborima, održanim zajedno s parlamentarnim u ponedeljak u Zimbabveu.

Opozicione stranke, nedazadovoljne rezultatima, organizovale su u sredu proteste tokom kojih je došlo do sukoba između pristalica opozicije i bezbednosnih snaga.

Kako je prvobitno objavljeno, u sukobima su ubijene tri osobe, a policija Zimbabvea navodi da su još tri podlegle povredama.

Portparolka policije Čeriti Čaramba rekla je da je situacija, naročito u Herareu, i dalje napeta i da će pomoć vojske i dalje biti potrebna kako bi se osigurala bezbednost na ulicama.

Lider opozicije u Zimbabveu Nelson Čamisa ranije danas je izneo tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima, kao i da predsednik Emerson Mnangagva zna da je izgubio jer bi u suprotnom rezultati do sada bili objavljeni.

U međuvremenu, komesar Izborne komisije Zimbabvea Kubani Mojo najavio je da će komisija početi da objavljuje rezultate predsedničkih izbora od 22. sata po lokalnom vremenu.

Međunarodni posmatrači pozvali su Izbornu komisiju Zimbabvea da objavi rezultate izbora sto je pre moguće kako bi izbegla da opet dođe do nasilja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike