Broj problematičnih tačaka u svetu se ne smanjuje

Broj problematičnih tačaka u svetu se ne smanjuje, a zastareli konflikti se ne rešavaju u željenom obimu, što izaziva zabrinutost, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Zato da je teško rešavati odnose u mnogim delovima sveta. Broj problematičnih tačaka u svetu se ne smanjuje“, istakao je Putin na zasedanju saveta Organizacije za kolektivnu bezbednost (ODKB). On je istakao da je reč o Avganistanu, Siriji, kao i o drugim tačkama u svetu.

Na samitu se obratio i kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev koji je rekao da je njegova zemlja spremna da razvija vojno-tehničku saradnju sa Rusijom. Samit ODKB-a održava se u Sankt Peterburgu, a između ostalog na susretu će reči biti i o tome ko će biti novi generalni sekretar Organizacije.

Ruski predsednik je kolege iz ODKB-a informisao o koracima usmerenim na stabilizaciju situacije u Siriji i saradnji s Turskom i Iranom, rekao je novinarima generalni sekretar ODKB-a Nikolaj Bordjuža.

Prema njegovim rečima, lideri zemalja ODKB-a naložili su da se procene nove pretnje i da se isplaniraju mere koje je neophodno kolektivno preduzeti kako bi se one neutralizovale. Bodruža je istakao da je tokom cele sednice glavna pažnja bila posvećena proceni vojno-političke situacije.

„Posebno je detaljno razmotreno pogoršanje situacije u Avganistanu, pogoršanje situacije na tadžikistansko-avganistanskoj granici, kao i mere koje je neophodno preduzeti radi pomoći Tadžikistanu kako bi se stabilizovala situacija na granici“, dodao je Bordjuža.

(Sputnjik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike