U trendu

Broj zahteva za azil u blagom padu

BEČ – Broj zahteva za dobijanje azila u Austriji u prva tri kvartala ove godine pao je na najnižu vrednost od 2010, a avgust je bio prvi mesec od aprila 2016. u kojem je zabeležen mali porast.

Inače, u prva tri kvartala podneto je 9.155 zahteva za azil.

Tako je od februara do jula bio neprestano ispod hiljadu zahteva, a od jula je taj broj počeo da raste.

Kad je reč o zemljama iz kojih stižu zahtevi, u vrhu je Avganistan. Avganistanci su, naime, odavno zamenili Sirijce kao najbrojniju grupu koja traži azil, a ove je godine više od 2.100 Avganistanaca zatražilo azil u Austriji, dok su Sirijci drugi sa oko 1.850 zahteva. Među onima koji su podneli više od 500 zahteva nalaze se Iranci, Somalijci, Rusi i Iračani.

Najbolje šanse na azil trenutno imaju Sirijci, kod kojih je u 89 odsto slučajeva postupak rešen pozitivno, dok Iranaca je to 69 odsto, Somalijaca 58 procenata, dok tek 46 odsto Avganistanaca dobije pozitivan odgovor.

Pred nadležnim vlastima do kraja septembra bilo je 29.000 nerešenih molbi, a pred sudovima 25.000 osporavanja odluka.

Iz zemalja bivše Jugoslavije bilo je više od 100 zahteva, od toga iz Srbije 61, sa Kosova 53, iz Severne Makedonije 31, BIH 15, iz Hrvatske i Crne Gore po jedan.

Istovremeno, austrijske vlasti dobile zahteve za azil i građana iz drugih zapadnih država, tačnije po jedan iz SAD, Italije i susedne Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.