najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Brok: populisti u EU rade prljav posao za teroriste

Predsednik Odbora za spoljnu politiku EP Elmar Brok upozorio je danas u Bratislavi da populističke stranke povezivanjem izbeglica i terorizma u stvari obavljaju prljav posao za Islamsku državu i ostvaruju cilj islamskih terorista – da se zaseje mržnja medju Evropljane i muslimane.

„Izbeglice su pre svega žrtve terorizma, beže od njega. Ako ne zaustavimo debate da je migracija uzrok terorizma ID će pobediti, a mi ćemo upasti u njenu zamku. Populističke stranke u Evropi obavljaju za ID prljav posao zato što šire njene ideje“, kazao je danas Brok na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i odbrambenoj politici i bezbednosti EU u Bratislavi.

Nemački evroposlanik naglasio je da zidovi protiv izbeglica koje zahtevaju populisti jednostavno ne mogu da reše problem, prenela je slovačka agencija TASR.

„Moramo da preduzmemo zajedničke korak sa OUN. U suprotnom će u Evropi biti sve više izbeglica. Često se raspravlja samo zato da spremimo plodno tlo za populiste, a ne da nadjemo rešenje“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, jedino EU kao celina može da se suprotstavi krizama i pretnjama kao što je terorizam.

„Bilo bi naivno misliti da pojedine države mogu same da se suprotstave izazovima“, rekao je Brok.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku EP apelovao je na sve članice EU da zajednički ponesu breme izbegličke krize, a ne da zloupotrebljavaju evropsku politiku provokativnim izjavama koje treba da im donesu pobedu na izborima.

„Niko u Evropi ne želi da imigranata bude još više. Ali oni koji primaju izbeglice su u nefer položaju. Zato je potrebno da imamo mehanizam kako da podelimo to breme“, kazao je evropski poslanik.

Na Interparlamentarnoj konferenciji EU, koja se sastaje na svakih šest meseci u zemlji koja u tom trenutku predsedava EU, parlamentarci imaju na dnevnom redu dve glavne debate – o EU kao globalnom akteru i o podršci procesu evrointegracija na zapadnom Balkanu.

(Beta)

1 komentar
  1. nenad

    Amerika i Rusija (neki izvori kazu da je i Britanija i Nemacka ucestvovala) su oslobodili vise od pola teritorije od tzv. Islamske drzave pa shodno tome izbeglice koje su u Evropi deportovati i neka idu gde je oslobodjeno. Predsednik Amerike je rekao da je poraz terorista potpun do kraja godine pa prema tome nema vise razloga za davaje azila. Svako neka gradi svoje drzave!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike