Budi se opasni super vulkan: Mogao bi da zbriše Ameriku sa lica zemlje?

Talas od gotovo 900 zemljotresa pogodio je Nacionalni park Jeloustoun u periodu od 12. juna do danas. Da li bi ovi potresi mogli da znače buđenje jednog od najopasnijih super vulkana na svetu?

Kada bi se aktivirao vulkan blizu Jeloustona, njegova erupcija bila bi hiljadu puta moćnija od erupcije Sent Helensa iz 1980. godine. Srećom, rizik od tog događaja je i dalje mali.

Zemljotresi, od kojih je najjači beležio 4,4 stepena po Rihteru, su najsnažniji i najbrojniji u poslednjih pet godina, ali ih je zapravo bilo manje nego u nekim slučajevima u protekloj deceniji. Podrhtavanja su zabeležena na dubini od 14,5 kilometara ispod nivoa mora i detektovana u Opservatoriji vulkana u Jeloustounu na Univerzitetu u Juti.

– Jelouston nije eruptirao 70.000 godina, pa je potrebno mnogo jakih zemljotresa i pomjeranja tla, da bi se stvari opet pokrenule – stoji u pisanom saopštenja tima za nadzor vulkana.

Jelouston je inače najveća i najrazličitija kolekcija prirodnih termalnih izvora na svetu. Seizmička aktivnost u ovoj oblasti, može ali i ne mora da bude znak buđenja super vulkana, budući da je u poslednjih 30 godina, najjači zemljotres koji je pogodio ovu oblast imao 4,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Inače, studija o Jeloustounskom vulkanu iz 2013. otkrila je da su podzemne komore sa magmom i do dva i po puta veće nego što se ranije mislilo, sa sistemom koji obuhvata oblast dugu 90, a široku 30 kilometara i u kojoj se nalazi ogromna količina otopljenih stena. Kada bi se takva količina magme odjednom oslobodila, posledice bi bile kao u slučaju nuklearnog rata. Severna Amerika bi verovatno bila uništena, a velike posledice pretrpeo bi i ostatak sveta, prenose mediji.

1 komentar
  1. Vera

    …svet bi odahnuo….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike