U trendu

Budimpešta: Demonstranti traže da se zahtevi pročitaju na TV

BUDIMPEŠTA – Učesnici protesta u Budimpešti protiv amandmana na zakon o radu vlade nacionalističkog lidera Viktora Orbana, pojavili su se pred sedištem državne televizije MTVA gde su tražili da njihovi zahtevi budu pročitani na tom javnom servisu.

Među učesnicima protesta bilo je i opozicionih političara, prenosi MTI.

Navodi se da su neki od nih mogli da uđu u zgradu ali uz pratnju policije, a među njima su bili Lajoš Kepli i Janoš Stumer iz partije Jobik, Laslo Varju iz Demokratske koalicije, Anjes Kunalmi iz redova Socijalista.

Policija je na svom sajtu objavila da su neki učesnici protesta bacali krekere, bočice i druge predmete na policajce i gurali se sa njima, a da su pojedinci pali na zemlju i onesvestili se.

Kako se navodi, nakon nekoliko upozorenja policija je morala da upotrebi suzavac, a povređenima je na licu mesta ukazama medicinska pomoć.

U Budimpešti je u nedelju oko 10.000 građana protestvovalo protiv novog zakona o radu i vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana i to je bio četvrti po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Rojters.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane, a na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo „Nemoj da kradeš“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar