U trendu

Buduću šeficu CIA dovode u vezu s mučenjem zatvorenika

Dosadašnja zamenica direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Djina Haspel, koju je predsednik SAD Donald Tramp danas predložio za novu šeficu te službe, upravljala je tajnim zatvorom CIA na Tajlandu, u kojem su osumnjičeni za terorizam podvrgavani mučenju.

Tramp je danas iznenada smenio šefa američke diplomatije Reksa Tilersona, na njegovo mesto je imenovao dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea, a za njegovu naslednicu odabrao je Haspel.

Ako Senat SAD potvrdi izbor Haspel, ona će biti prva žena na čelu CIA, ali je istorijski značaj te nominacije odmah zasenila njena povezanost sa zatvorom u kojem su, kako navodi Asošiejted pres, dva osumnjičena pripadnika Al Kaide mučena simulacijom davljenja.

Haspel, koja ima veliko iskustvo u radu CIA u inostranstvu, vodila je taj zatvor u kratkom periodu 2002. godine, kada su tehnikom simulacije davljenja mučeni Abu Zubajadah i Abd al Rahim al-Naširi. To su za AP rekli jedan bivši i jedan aktuelni obaveštajni zvaničnik SAD.

Haspel je takodje učestvovala u uništavanju video snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD koja je završena bez podizanja optužnica.

CIA je poslednji put koristila simulaciju davljenja pre više od 10 godina, navodi AP. Vlada SAD smatrala je mučenjem tu taktiku ispitivanja dok administracija bivšeg predsednika Džordža Buša Mladjeg nije odobrila njenu upotrebu nad osumnjičenima za terorizam.

Za sada nema znakova da Trampov izbor Djine Haspel označava želju za ponovnim uvodjenjem te prakse ispitivanja osumnjičenih, navodi AP.

Haspel radi u CIA od 1985. godine i bila je na čelu više njenih ispostava u inostranstvu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale u februaru prošle godine, kada je postavljena za zamenika direktora CIA, zbog njenih aktivnosti u prošlosti.

Američki senator Džon Mekejn rekao je da „Haspel treba da objasni prirodu svoje umešanosti u program ispitivanja CIA“ pre nego što je Senat izabere za direktora Agencije, prenosi britanski Gardijan.

Predstavnik organizacije Američki savez za zaštitu gradjanskih sloboda (American Civil Liberties Union), Kristofer Anders pozvao je CIA da učini dostupnim dokumente o njenim aktivnostima u vezi s mučenjem zatvorenika, pre nego što Senat bude odlučivao o njenom postavljenju.

„Djina Haspel je bila centralna ličnost u jednom od najnelegalnijih i najsramnijih poglavlja moderne američke istorije“, naveo je Anderson.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike