U trendu

Bugarska pozdravila odluku makedonskog Sobranja

SOFIJA – Bugarska pozdravlja odluku makedonskog Sobranja koja otvara proces evropskih i evroatlantskih integracija te države, izjavila je danas bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

„Verujemo da je ovo pravo i jedino odgovorno rešenje koje daje šansu za dobrobit svih građana u regionu. Pozdravljamo sve članove parlamenta koji su glasali za našu zajedničku budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji. Nastavićemo da budemo najiskreniji i najbliži prijatelj u ovom procesu“, poručila je Zaharijeva u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, prenosi MIA.

Makedonsko Sobranje odlučilo je sinoć da pokrene inicijativu ustavniih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom o promeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija.

Odluka je doneta zahvaljujući jednom broju poslanika opozicije, koji su tokom protekla dva dana promenila stranu i priklonili sa vladajućoj većini.

Mediji prenose i da je ovo tek prvi korak u realizaciji ustavnih promena radi promene imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

Prespanski sporazum treba da bude usvojen i u grčkom parlamentu, gde, takođe, postoje protivnici tog dokumenta.

Opozicioni poslanici u makedonskom parlamentu su navodno postavili četiri uslova da bi glasali za sporazum, a jedan od njih je da, ukoliko sporazum ne bude izglasan u grčkom parlamentu, odluka Sobranja o promeni ustava bude poništena.
U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana, i za to će u Sobranju biti potrebna prosta većina od 120 poslanika.

Potom sledi treća faza, usvajanje amandmana, za šta će ponovo biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Vladin predlog izglasan noćas predviđa četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode da su sve odluke koje su tamo donesene garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar