U trendu

Buhač: Katnić i Stankoić imaju pemeza na prstima

PODGORICA – Hrvatski konsultant i stručnjak za poslovnu komunikaciju i lični razvoj, Ljiljana Buhač, analizirala je nedavnu konferenciju za novinare VDT Ivice Stankovića i SDT Milivoja Katnića o navodoj korupciji u toj pravosudnoj instituciju, te ocenila da obojica imaju “pekmeza na prstima”.

Buhač je za podgoričke Vijesti na osnovu te analize ocenila da je to bila predstava za javnost u kojoj je glavnu ulogu i kontrolu preuzeo Katnić, jer nije želeo da njegov šef “nešto uprska”.

Stanković i Katnić su se novinarima obratili prošle sedmice, a nakon što je biznismen Duško Knežević objavio audio snimak njegovog razgovora sa sekretarom u SDT Nenadom Vujošević iz kojeg se može zaključiti da je Specijalni državni tužilac od predsednika Atlas Grupe uzimao mito posredstvom svog sekretara.

Vijesti pišu da je Buhačeva sumnju u verodostojnost javnog iskaza potkrepila činjenicom da je Stanković o sebi čitao, a ne govorio što, kako navodi, upućuje na visoku kontrolu ponašanja i strah da ne kaže previše, ili ne pogreši.

“Pogled fiksiran na papir, vrat ukočen, telo pod teretom, nema naginjanja glave – signali su uzrujanosti i procesuiranja neugodnog emocionalnog događaja“, kazala je Buhačeva.

Navodi da govor tela Stankovića šalje poruku da je “u velikom problemu, nervozan, uplašen, niskog samopouzdanja i da bi se najrađe sakrio”.

“Nastup Stankovića bio je neuverljiv. Govor tela – podignuta ramena, spuštena glava, takozvani ‘efekat kornjače’, izraz lica, šalju vidljive signale straha, nedoumice, emocionalnog stresa, nervoze, nelagode i da bi se najrađe sakrio, gotovo florescentno šalje poruku – ‘imam prste u pekmezu i u velikom sam problemu’“, navela je.

Njena analiza pokazuje da je Stanković izgovarao jedno, a da je “njegov govor tijela pobijao svaku izgovorenu reč“:

“Jednostavno, telo je radilo protiv njega. Nervozu, nelagodu, strah, a i upitnost za svaku izgovorenu reč, naročito u delu gde tvrdi da nema s tim ništa, mogli smo prepoznati po slabom kontaktu očima s novinarima, stisnutim usnama bez kapi krvi, plitkom i teškom disanju, čestim teškim uzdisajima, dugim pauzama, zadržavanju daha, kontinuiranom vrpoljenju tokom čitanja, kao da sedi na žeravici, te čitanju bez daha kao da želi što pre da se rešiti ove neugodne situacije i pobegne, što je uostalom i uradio“.

Stanković je na konferenciji za medije pročitao trominutnu izjavu, navodeći da je objavljeni snimak još jedan bezuspešan pokušaj da ga diskredituju u njegovoj višedecenijskoj karijeri i napustio događaj zbog, kako je rečeno, “ranije preuzetih obaveza”.

Buhačeva ocenjuje da je Stanković gestikulaciju i pokrete ruku i tela sveo na minimalizam, doslovce ih smrzao, što pokazuje odbrambeni stav. To je “prva linija odbrane protiv uočene pretnje i opasnosti kao da se trudi da bude nevidljiv i da ne privuče pažnju“.

Ona navodi da Stankovićevu zabrinutost potvrđuje i to što govori o sebi u trećem licu, što ukazuje na uplašenost i nisko samopouzdanje i bežanje od odgovornosti, čime je “samo podebljao svoju neuverljivost i sumnju“.

“Sve upućuje da gospodina Stankovića čekaju teški dani, a da mu je podrška vrlo klimava barem što se tiče gospodina Katnića“, rekla je.

Prema njenim rečima, za razliku od Stankovića, Katnić je nervozu, nelagodu, pa i ljutnju, demonstrirao kroz arogantno, dominantno, superiorno i samouvereno držanje.

“Konferenciju je započeo samodopadno i samopouzdano, s dozom dociranja novinarima. Vidljivo je iz nastupa da Katnić zna puno više nego što želi da kaže, a to je prekrivao dugotrajnim pričanjem o stvarima koje sadržajno ne odgovaraju temi konferencije i to kako bi potrošio vreme i onemogućio postavljanje pitanja novinarima“, navela je.

Buhačeva ocenjuje da takav pristup i demonstriranje moći i arogancije upućuju na to da i Katnić nije bez “pekmeza na prstima”.

Tokom celog njegovog nastupa su se, navodi Buhačeva, izmenjivali pokreti dominacije, samouverenosti, samopouzdanja i narcisoidnosti, što pokazuju visoko podignuta glava, dominantnost dlanova, torzo udaljen od stola i otkopčan sako. Sve to šalje poruku – “pucajte, spreman sam na sve“.

“To je samo fasada“, ukazuje ona i ističe da su se ispod te površne jasno mogli iščitati signali nervoze, stresa, zabrinutosti, a i rastezanje istine.

Ocenila je da je Katnićev govor tela pokazao da se silno trudio da uveri novinare da je ono što govori – jedina istina:

“Egocentrik, samoljubiva osoba, željna pažnje i pohvala i potvrda da je lep – ‘usta moja hvalite me’, voli eksponiranje i vrlo vešto manipuliše“, navela je.

Dodala je da je Katnić jedino bio uverljiv kada je govorio o svojoj imovini, uspesima i slikanju s građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)