najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bujice odnele u reke kontaminirani otpad sa Fukušime

Nekoliko stotina specijalnih paketa sa kontaminiranim zemljištem i travom, prikupljenim tokom otklanjanja posledica havarije na atomskoj centrali “Fukušima”, tokom nedavnih poplava dospelo je u japanske reke, javio je TV kanal “Raša tudej” (RT, Rušia Today).

Vlasti u gradu Niko u prefekturi Toćigi, oko 175 kilometara od centrale, saopštile su da su obilne kiše odnele 334 paketa u pritoku reke Kinugava, a japanski mediji izveštavaju o još nekoliko stotina džakova sa prikupljenim zemljištem, pronađenih u severoistočnoj prefekturi Fukušima.

Mediji navode da je izmerena radijacija na mestima skladištenja i pronalaženja paketa u predelima normi.

RT prenosi izjavu zamenika generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Denisa Florija da će za potpunu likvidaciju posledica havarije možda biti potrebne decenije, a samo za pronalaženje rastopljenog nuklearnog goriva u oštećenim reaktorima vise godina.

“Trenutno tačna lokacija rastopljenog goriva u prvom, drugom i trećem reaktoru nije poznata i utvrđivanje će dugo trajati”, rekao je on.

Razorni zemljotres pogodio je Japan 11. marta 2011. godine kod severoistočne obale centralnog ostrva Honšu, i izazvao cunami.

Ukupno je poginulo ili nestalo vise od 18.000 ljudi, a u elementarnoj nepogodi desila se havarija na centrali “Fukušima”.

U drugoj nedelji septembra Japan je pogodio tajfun “Etau” i tropska oluja “Kilo”, praćeni obilnim padavinama koje su izazvale poplave.

U poplavama je život izgubilo najmanje pet osoba, 15 se vode kao nestale, a 20 njih je povređeno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike