U trendu

Bukte požari na Tasosu, evakuisana sela

Na grčkom ostrvu Tasos od jutros bukte požari, zbog čega su evakuisana dva sela, javili su lokalni mediji.

Pretpostavlja se da je uzrok požara je grom koji je udario u četiri oblasti – Rahoni, Prinos, Alikes i Limenarija, a vatra je izbila u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, skoro istovremeno.

U gašenju požara učestvuje 106 vatrogasaca iz Kavale i Elefterupolija sa 37 vozila, a angažovane su i jedinice vojske iz Larise i Komotinija.

Evakuisana su sela Kazaviti i Sv. Pantelejmon, a strahuje se da bi vatra mogla da se proširi.

U suzbijanju požara angažovani su avioni „kanaderi“ i helikopteri, ali grčki mediji javljaju da snažni vetrovi otežavaju gašenje vatre iz vazduha.

Vatra se nekontrolisano širi po planinskom delu ostrva, uništavajući hiljade hektara borove šume, koja je velikim delom posađena nakon razornog požara 1985. godine.

Zbog opasnosti od požara ispražnjeni su i manastiri Svetog Pantelejmona i Svetih Arhanđela.

Mnogim planinskim selima je otežan pristup zbog gustog dima, a u mnogim delovima ostrva nestalo je struje.

Pavić: Požar na Tasosu pod kontrolom, nema mesta panici

Požari na grčkom ostrvu Tasos su pod kontrolom i nema mesta panici, izjavio je večeras generalni konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić.

On je Tanjugu rekao da su se Generalnom konzulatu javljali samo zabrinuti prijatelji i rodbina, ali ne i srpski državljani, koji borave na tom ostrvu.

„Požari su pod kontrolom, ali i dalje nisu ugašeni. U pojedinim delovima ostvrva ima dima i pepela koji se širi, što je izazvalo uznemirenje među gostima, ali ne i paniku“, naglasio je Pavić.

Prema njegovim rečima, Konzulat je u kontaktu sa srpskom dijasporom, predstavnicima agencija i grčkim vlastima.

„Pratimo situaciju i nadamo se da će sa dolaskom noći i padom temperature požar do jutra biti u potpunosti ugašen“, rekao je Pavić.

On je podsetio da je na Tasosu prethodne noći bilo nevreme, kada je grom zapalio šumu na četiri lokacije.

„Pošto je požar bio na više mesta, to je otežavalo gašenje kao i jak vetar koji je duvao“, rekao je Pavić dodajući da će vremenski uslovi diktirati brzinu gašenja požara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.