U trendu

Bukureštanska devetorka: Ne možemo dozvoliti da Rusija otkida komad po komad evropske bezbednosti

Apelom da se još ojača istočno krilo NATO a Ukrajini pomogne svime što joj je potrebno kako Rusija ne bi otkidala parče po parče evropske bezbednosti, kao do sada, počeo je danas samit Bukureštanske devetorke u Varšavi.

„Bližimo se godišnjici agresije Rusije i sve smo solidarniji i ujedinjeniji. Kao istočno krilo NATO imamo obavezu uzajamne i kolektivne odbrane. Mi, SAD nastojimo da isporučujemo ključnu infrastrukturu, nastojimo koliko možemo da pomognemo Ukrajini da se bori za svoju slobodu. Želim da potvrdim svetu, nepovredivu obavezu iz člana 5. Sporazuma NATO“, kazao je na otvaranju specijalni gost samita, američki predsednik Džozef Bajden.

Drugi specijalni gost predsednika ili premijera devet zemalja istočnog krila NATO, generalni sekretar zapadnog vojnog saveza Jens Stoltenberg, založio se na početku samita da Ukrajina dobije svu pomoć i oružje koje bi joj omogućili da opstane.

„Ne možemo da dozvolimo da Rusija otkida komad po komad od evropske bezbednosti, moramo da prekinemo to kolo. Vidimo da Putin ne teži miru već daljem ratu. Ne znamo kada će završiti rat ali čim se završi moramo da obezbedimo da istorija ponovo ne zavrti taj točak“, kazao je Stoltenberg.
Domaćini samita, poljski predsednik Andžej Duda i predsednik Rumunije Klaus Johanis najavili su da je glavni cilj današnjeg samita da zajedno sa Bajdenom razmotre kako bi još konkretno moglo da se ojača istočno krilo koje je najviše izloženo pretnjama Rusije.
„Rat nije doneo ništa osim stradanja. Doneo je i neprocenjive gubitke. Lideri istočnog krila imaju obavezu da ustanu u odbranu mira i da pomažu Ukrajini toliko dugo koliko joj bude potrebno. Želim da ovaj rat bude poslednji takav akt Rusije. NATO je jak. Bukureštanska devetorka je jača nego ikad“, kazao je rumunski predsednik.

Da je NATO samo ujedinjeniji i jači uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu istakao je američki predsednik Bajden.
„Sećam se poslednjeg razgovora sa jednim ruskim prijateljem. Ja sam rekao nastojiš da se sprovede dalja finlandizacija NATO a dočekaćeš natoizaciju Finske. I to se desilo“, kazao je Bajden.
Lideri Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Madjarske, Rumunije i Bugarske usvojiće nakon razgovora bez prisustva medija zajedničku deklaraciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar