U trendu

Butina spremna da pregovara, možda i da prizna?

VAŠINGTON – Aktivistkinja za pravo na posedovanje i nošenje oružja Marija Butina, koju su američke vlasti optužile da je ruski agent, pregovara o „mogućem rešenju“ njenog slučaja, saopštili savezni tužilac i njeni advokati.

Oni su to naveli u zajedničkom podnesku sudu u Vašingtonu, što je prvi dokaz da je tridesetogodišnja aktivistkinja ili spremna da prizna krivicu ili na neko drugo rešenje koje bi joj ublažilo eventualnu kaznu.

Do sada su njeni advokati odlučno odbacivali optužbe kao „prenaduvane“, tvrdili da ona nije ruski agent i tražili da se slučaj odbaci.

Marija Butina je uhapšena letos i kasnije optužena za zaveru i da je neregistrovani strani agent.

Tužioci tvrde da je ona tokom predsedničke kampanje 2016. i posle izbora Donalda Trampa za predsednika kao pokriće za svoje aktivnosti koristila status studentkinje da bi se infiltrirala u Nacionalnu asocijaciju za pravo na oružje (National Rifle Ašociation) i u druge političke organizacije povezane s Republikanskom partijom.

Navodi se da je ona prikuplčjene informacije prenosila jednom ruskom zvaničniku kome su ove godine američke vlasti uvele sankcije, kao i da je nastojala da uspostavi veze između američkih političara i Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.