U trendu

Cai u pismu papi istakla da rat između Tajvana i Kine nije opcija

TAJPEJ – Tajvanska predsednica Cai Ing-ven napisala je papi Franji da rat između Tajvana i Kine nije opcija i da samo uz poštovanje insistiranja tajvanskog naroda na suverenitetu i slobodi mogu postojati zdrave veze sa Pekingom.

Vatikan je jedini evropski diplomatski saveznik Tajvana, a Tajpej sa zabrinutošću posmatra kako je papa Franja krenuo da poboljšava odnose sa Kinom, preneo je Rojters.

Tajvan ima formalne odnose samo sa 14 država zbog pritiska Kine, dodala je agencija.

U pismu poslatom kao odgovor na papinu poruku na Svetski dan mira 1. januara, Cai je navela da je rat u Ukrajini pokazao svetu da ceni vrednost mira i da je održavanje regionalne bezbednosti postalo važan konsenzus.

„U mom govoru na Nacionalni dan prošle godine, ponovila sam da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu osnova za razvoj odnosa i da vojna konfrontacija apsolutno nije opcija“, istakla je Cai u kopiji pisma koje je danas objavila njena kancelarija.

Samo poštovanjem posvećenosti tajvanskog naroda našem suverenitetu, demokratiji i slobodi može postojati osnova za obnavljanje konstruktivne interakcije širom Tajvanskog moreuza, istakla je ona, misleći na govor koji je održala 10. oktobra prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.