U trendu

Čajničko jevanđelje vraćeno nakon restauracije u Čajniče

BANJALUKA – Čajničko jevanđelje je, nakon restauracije i naučne obrade, vraćeno u Čajniče gde će u subotu, 25. marta, biti održana njegova promocija, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Promocija će biti održana u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice nakon Svete arhijerejske liturgije koja počinje u 9 časova.

Čajničko jevanđelje je jedina srednjovekovna rukopisna knjiga iz stare srpske države Bosne, koja je do danas sačuvana u BiH, preneo je banjalučki portal Srpskainfo.

Jevanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vek, a nastalo je na tlu istočne Bosne. Čuva se u Čajniču i vlasništvo je Srpske pravoslavne crkve.

Reč je o dokumentu za koji su se svojevremeno u BiH „zabrinuli“ tvrdeći da je ono neovlašteno izneseno iz ove države u Srbiju, a potom se ispostavilo da je uzbuna bila lažna i da je ovaj spis restauriran vraćen u Čajniče, gde se pravoslavni pastiri već duže od pet vekova staraju o raškoj zaostavštini iz srednjovekovnog perioda.

Pojedini bošnjački istoričari, naime, nastoje da ovaj izuzetno vredan pravoslavni spis proglase zaostavštinom “bosanske provenijencije” i u daljoj interpretaciji iskoriste kao uporište za teze o “crkvi bosanskoj”.

U istragu o navodnom nestanku ovog spisa bila je uključena policija i nadležno tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar