U trendu

Čanković: Inicijativa Komšića o vojsci na granici – opasna

BANJALUKA – Predsednik Pokreta SNP-Izbor je nas, Dane Čanković smatra da je inicijativa i zahtev Saveta ministara BiH i člana Predsedništva BiH, Željka Komšića da se između Srbije i Srpske postavi bilo kakva vojska ili snage međunarodne agencije – opasna, bez obzira na, kako kaže, pokušaj opravdavanja tog čina migrantskom krizom.

Čanković smatra da bi se u slučaju postavljanja vojske mogla sprečiti pomoć iz Srbije u slučaju da u Srpskoj i BiH dođe do eventualne ograničene intervencije EUFOR-a i NATO-a, kako bi se, na primer, pripremio dolazak „režima“ koji bi BiH i Republiku Srpsku „uvukao u NATO“.

Ocenjuje da izjava Stjepana Mesića koju je dao juče na KiM, a povodom 20 godina NATO intervencije, govori da situacija može krenuti u tom pravcu.

Mesić je u svom govoru, citira Čanković, „pozvao međuanrodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu BiH, jer put Kosova i država regiona u evroatlanskim integracijama“.

Zbog toga, kaže Čanković, srpski političari bi trebalo da podrže odlučan stav predsedavajućeg BiH Milorada Dodika da ne dozvoli dolazak bilo kakve vojske između Republike Srpske i Srbije.

Odluke koje bude donosio Dodik, kaže Čanković, nisu usmerene samo na odbranu Srpske, već i na rešavanje nacionalnog pitanja na Balkanu, a o pitanju ulaska u NATO, čemu se protivi srpski narod, trebalo bi, ističe, da se izjasne svi važni srpski političari, ali i da kažu kako će i na koji način da se zalažu da ispune volju naroda.

„Da se ne bi došlo u situaciju kao u Crnoj Gori, a ubrzo i u Makedoniji da se uđe u NATO, a većina građana je protiv toga“, rekao je Čanković za portal in4s.net

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.