U trendu

Čarls III doneo prvu odluku kao kralj i već iznenadio

Novi kralj Čarls III odlučio je da će 17 dana trajati dani žalosti za njegovom majkom, kraljicom Elizabetom II, a ne 10 ili 12 kako se očekivalo.

Iako se detalji oko sahrane još ne znaju, veruje se da će kraljica biti sahranjena 10 dana nakon smrti, a Čarls je naložio dodatnih sedam dana žalosti i nakon sahrane. Kraljevska porodica, zajedno s tih dodatnih sedam dana žalosti koje je Čarls  proglasio, tugovaće ukupno 17 dana.

Kraljevsko tugovanje posmatraće članovi kraljevske porodice, osoblje kraljevskog domaćinstva i njegovi predstavnici, zajedno s vojnicima koji će služiti na ceremonijama.

Inače, Kralj Čarls III će se obratiti javnosti danas putem televizije. Odaće počast preminuloj kraljici Elizabeti II, koja je preminula u 97. godini nakon 70-godišnje vladavine.

– Smrt moje drage majke, Njenog Visočanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice – poručio je novi kralj u četvrtak u službenom saopštenju.

Zastava na Bakingemskoj palati spuštena je na pola koplja, u četvrtak u 18.30 sati. Za vreme dok Čarls III bude krunisan za krala, biće podignuta, pa kasnije opet spuštena na pola koplja. Zastava će ostati spuštena sve do poslednjeg dana žalosti, a trebalo bi da se podigne istog dana u 8 ujutru. Sve rezidencije biće zatvorene. Cveće će moći da se ostavlja ispred njih, naglašava se.

U Londonu će zvoniti zvona, a u znak sećanja na kraljicu topovi bi trebalo da ispale 96 plotuna.

Od njene smrti oprašta se ceo svet, a čak je napravljena i internet ‘knjiga žalosti’ za one koji žele da ostave poruku na kraljevskoj veb stranici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.