U trendu

Čavušoglu: Irački premijer je slabić

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nazvao je danas iračkog premijera Hajdera al-Abadija „slabićem“, reagujući tako na njegovo upozorenje Ankari zbog razmeštanja tenkova duž tursko-iračke granice.

„Kad si već tako jak, zašto si prepustio Mosul teroristima? Zašto dozvoljavaš Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) da ti godinama okupira zemlju? Ti si slabić, jer nisi u stanju čak ni da se boriš protiv terorističke organizacije. Pokušavaš da budeš oštar, a ustvari si samo teatralan“, rekao je Čavušoglu, a prenela turska državna agencija Anadolija.

Abadi je u utorak, nekoliko sati pošto je Ankara rasporedila tenkove duž tursko-iračke granice, upozorio Tursku da će je „tretirati kao neprijatelja“ ako bude izazvala sukobe na severu Iraka.

Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš rekao je da je Ankara na granici sa Irakom rasporedila tenkove i artiljerijske snage kako bi sprečila da se „požar koji bukti u toj zemlji proširi i na Tursku“.

Vlasti u Ankari takodje su navele da bi mogle da intervenišu u oblasti Sindžar na severu Iraka kako bi onemogućile eventualni pokušaj snaga PKK da zauzmu tu teritoriju.

Sa druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da će te mere biti preduzete samo u slučaju da šiitske trupe, koje pokušavaju da zauzmu grad Tal Afar istočno od Mosula, počnu da „sprovode teror“ nad lokalnim turskim stanovništvom.

Turske vlasti smatraju da sukobi na severu Iraka i Sirije ugrožavaju bezbednost Turske i da je intervencija u tom slučaju opravdana.

Odnosi izmedju Ankare i Bagdada pogoršali su se u poslednjih nekoliko nedelja zbog namere Turske da se uključi u ofanzivu protiv isterivanja džihadista Islamske države iz njihovog uporišta Mosula, čemu se Irak protivi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.