U trendu

CDU/CSU: Kosovo da prizna cele EU, SRB nema EU bez sankcija RU

BERIN – Bivša vladajuća CDU/CSU podnela je danas Bundestagu rezoluciju u kojoj zahteva od nemačke vlade angažovaniju politiku sa ciljem obnavljanja evropske perspektive država Zapadnog Balkana, ali u kojoj se poziva zvanični Berlin da Srbiji jasno stavi do znanja da bez preuzimanja i primene svih odluka zajedničke spoljne i bezbednosne politike, uključujući i sankcije protiv Rusije, nije moguće završiti pristupne pregovore sa EU.

Demohrišćani ukazuju da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala povredivost granica u srcu Evrope, kao i činjenicu da zamrznuti ili prostorno ograničeni konflikti mogu eskalirati i proširiti se.

Zbog toga, CDU/CSU ističe da mora ostati cilj da svih šest država Zapadnog Balkana postanu članice EU.

Poslanici te frakcije ukazuju da Zapadni Balkan postaje sve više region u kojem treće države pokušavaju da sprovedu svoje geostrateške interese, što je u slučaju Rusije slabljenje EU.

CDU/CSU podvlači da je potrebna angažovana i sa političkom težinom inicijativa nemačke vlade, kako bi se EU navela da državama Zapadnog Balkana pruži jasnu, verodostojnu i sa opipljivim napretkom evropsku perspektivu.

S tim u vezi, pored usvojene nove metodologije, dmohrišćani u rezoluciji predlažu i zalaganje za stvaranje mogućnosti tešnjeg približavanja regiona kroz, na primer, pridruženo članstvo spoljnjoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici bez prava glasa, te i, na osnovu napretka u primeni Kopenhaških kriterijuma, omogućavanje pristupu zajedničkom tržištu.

U rezoluciji CDU/CSU želi da Bundestag jasno poruči da ne prihvata promene granice i da takav stav treba da potvrde i zemlje regiona.

„Od kandidata se očekuje preuzimanje i primena odluka EU u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i istovremeno treba da se jasno stavi do znanja da bi suprotno delovanje samo ugrozilo pristupni proces, zaustavilo ga ili sprečilo punopravno članstvo”, podvlači se u preloženoj rezoluciji.

Kada je reč o Srbiji, CDU/CSU od vlade traže da zahteva od Beograda brže ispunjavanje kriterijuma demokratije, vladavine prava i slobode medija, kako bi se postigao što brži kraj pregovore.

Vlada treba jasno da stavi do znanja Srbiji da bez preuzimanja i primene svih odluka spoljne i bezbednosne politike, uključujući i sankcije vezane sa ruskom agresijom protiv Ukrajine, ne može okončati pristupne pregovore, navode iz CDU/CSU.

Kada je reč o Kosovu, demohrišćani, pored zalaganja za viznu liberalizaciju, od nemačke vlade očekuju zalaganje da preostale članice EU priznaju nezavisnost, ukazivanjem na novonastalu bezbednosnu situaciju u Evropi usled rata u Ukrajini.

Zahtevaju da vlada uloži sve napore kako bi Kosovo postalo što pre članica međunarodnih organizacija, a kao prvi korak da podrži aktivno članstvo u Savetu Evrope.

Zanimljivo je da se u rezoluciji CDU/CSU od nemačke vlade traži i da se založi da sve države Zapadnog Balkana postanu članice NATO i da podrži njihove zahteve za učlanjenje.

Pored toga, zahteva se od nemačke vlade da se založi za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te i za što skorije uspešno zaključenje pregovora sa Crnom Gorom.

Što se tiče BiH, CDU/CSU od nemačke vlade traži angazovanje kako bi se prevazišla institucionalna blokada, ali i da predstavi koncept kako visoki predstavnik međunarodne zajednice može biti snažnije podržan.

Ova rezolucija nalazi se pred poslanicima na današnjoj sednici Bundestaga, na kojem će biti doneta odluka i o produženju mandata nemačkih vojnika pri KFOR-u sa do 400 vojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar