U trendu

CDU poziva grčke poslanike da glasaju za Sporazum iz Prespe

BERLIN – Nemačka vladajuća stranka CDU na čijem čelu je bila aktuelna nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je najveću grčku opozicionu stranku Novu demokratiju da podrži Sporazum iz Prespe u grčkom parlamentu, te su visoki predstavnici CDU poručili da ovaj Sporazum otvora vratu Makedoniji za ulaz u NATO od čega će koristi imati i Grčka, prenosi A1on.mk.

„Poslanici u grčkom parlamentu imaju istorijsku šansu da glasaju za Sporazum iz Prespe koji pruža priliku za ispunjenje evroatlantske perspektive Makedonije. I pored činjenice što je lider najveće opozicione stranke Nove demokratije rekao da će glasati protiv, mi smo uvereni da Evropa ima korist od ovog sporazuma“, rekao je nemački poslanik u Evropskom parlamentu iz redova CDU Dejvid Mekalister.

Poslanik iz nemačkog Bundestaga Jirgen Hard je izjavio da će glasanje o Prespanskom sporazumu omogućiti učlanjenje Makedonije u NATO, što znači i veća bezbednost za Grčku.

Prema rečima Florijana Hana iz Komiteta za evropska pitanja u nemačkom parlamentu, Prespanski sporazum predstavlja vin-vin situaciju i za Skoplju i za Atinu.

„Treba biti jasno svim grčkim stranakama, uključujući i Novu demokratiju da je u interesu Grčke ako Makedonija konačno postane deo NATO i EU. Koristi od odbacivanje Sporazuma bi imala samo Rusija“, ističe Han.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar