U trendu

Čečenski muftija otvorio obnovljenu džamiju u Siriji

MOSKVA – Religiozne vođe ruske republike Čečenije inaugurisali su danas ponovo otvorenu džamiju u Homsu, koja je nekada bila simbol borbe protiv predsednika Sirije Bašara el Asada.

Sirijske vladine snage 2013. godine osvojile su džamiju Halid Inb al-Valid koja je tada teško oštećena u borbama, prenosi AP.
Vlasti Čečenije koja je pretežno muslimanska republika preuzele su na sebe rekonstrukciju ove i drugih većih džamija u Siriji 2015. godine kada je ruska vojna akcija počela u toj bliskoistočnoj zemlji. Sredstva za obnovu dolaze iz „mutne“ fondacije koju vodi porodica čečenskog vođe Ramzana Kadirova.

Čečenski muftija Salah Mezijev, koji je svečano otvorio džamiju, zahvalio je sirijskim zvaničnicima na šansi za obnovu džamije iz 13. veka i rekao da narod Čečenije, koji je prošao kroz dva razarajuća rata devedesetih, saoseća sa Sirijcima, javlja američka agencija AP.

„Mi smo u Čečeniji prošli kroz brutalne ratove i razumemo vas bolje od svih“, rekao je Mezijev.

Kadirov, čija fondacija obnavlja i Veliku džamiju u Alepu, ima lične kontakte sa mnogim vođama arapskog sveta, uključujući i saudijskog princa Muhameda ibn Salmana, i pokušava da se pozicionira kao muslimanski prvak daleko izvan granica Čečenije.

Čečenske vlasti nisu obznanile budžet za obnovu u skladu sa svojom politikom da čuvaju finansije u tajnosti. Poslednja javna saznanja pokazuju da je fondacija imala 2,2 milijarde rubalja (33,5 miliona evra) neto imovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.