U trendu

Centar: Pjongjang proširuje pripreme u vezi nuklearne probe

SEUL – Čini se da Severna Koreja proširuje poslove na svom poligonu za nuklearno testiranje i da se sprema da aktivira i drugi tunel za detoniranje, saopštio je u danas istraživački centar sa sedištem u SAD, nakon što su južnokorejski i američki zvaničnici saopštili da bi Pjongjang mogao da izvrši nuklearnu probu svakog dana.

Pripremni radovi u podzemnom tunelu br. 3, u postrojenju za nuklearno testiranje Pungi-ri, očigledno su završeni i spremni za mogući nuklearni test, naveo je Centar za strateške i međunarodne studije u izveštaju, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke, prenosi Rojters.

Severna Koreja je izvršila šest podzemnih nuklearnih proba na tom mestu od 2006. do 2017. godine, navodi britanska agencija.

Iz ovog centra su saopštili da su njihovi analitičari po prvi put uočili nove građevinske aktivnosti u tunelu br. 4, u objektu koji „snažno sugerišu na napore da se ponovo osposobi za potencijalna buduća testiranja“.

Dva tunela nikada ranije nisu korišćena za nuklearne testove, a njihovi ulazi su zatvoreni 2018. godine, kada je Severna Koreja usvojila samoproglašeni moratorijum na testiranje nuklearnog oružja i svojih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

Pjongjang je poručio da ga više ne obavezuje taj moratorijum zbog nedostatka recipročnih koraka od strane Sjedinjenih Država tokom pregovora o denuklearizaciji, a Severna Koreja je zatim nastavila testiranje ICBM tokom ove godine.

Južnokorejski zvaničnici su u ponedeljak saopštili da je Severna Koreja završila pripreme za novu nuklearnu probu i da u ovom trenutku samo politička odluka najvišeg rukovodstva u Pjongjangu može da zaustavi njen napredak.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Đin rekao je, posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu, da će svaka provokacija Severne Koreje, uključujući i nuklearni test, naići na jedinstven i čvrst odgovor.

On je pozvao Kinu, koja je godinama glavni saveznik Severne Koreje, da iskoristi svoj uticaj u cilju odvraćanja Pjongjanga, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.