U trendu

Centar Simon Vizental optužuje 90-ogodišnjeg Danca za ratni zločin

Direktor izraelskog centra „Simon-Vizental“ Efraim Zurof podneo je danas tužbu danskoj policiji protiv jednog 90-ogodišnjaka osumnjičenog da je radio kao čuvar u nacističkom koncentracionom logoru u Belorusiji tokom Drugog svetskog rata.

Pošto dansko ministarstvo pravde nažalost nije želelo da se bavi ovim pitanjem, ja sam došao u Kopenhagen da lično podnesem tužbu, rekao je Efraim Zurof novinarima.

Prema jednoj knjizi objavljenoj u Danskoj 2014, koja se poziva na policijski izveštaj iz 1945, Helmut Leif Rasmusen bio je čuvar u koncentracionom logoru Babrujsk, u današnjoj Belorusiji.

Rasmusen koji sada živi u oblasti Kopenhagena pod drugim imenom, priznao je da je bio deo dobrovoljne jedinice koju je formirala Danska nacistička partija ali kaže za list Berlignske da je bio u Babrujsku na vojnoj obuci kada je imao samo 17 godina i da je tamo sa svojom grupom bio samo na obuci za vojnika i da oni nisu imali nikakve veze sa drugim stvarima.

Ratni zločini koji mu se pripisuju su navodno počijeni između 1942. i 1943. godine.

Zurof smatra da svakako ima dovoljno dokaza da bi se opravdala istraga protiv njega.

„Osobe kao što je Rasmusen su poslednje na svetu za koje treba da imamo saosećanje, jer ga one nisu imale ni trunku za svoje žrtve, neke od kojih su bile starije nego što su oni danas“, rekao je Zurof.

Oko 6.000 danskih nacista dobrovoljno se angažovalo tokom nemačke okupacije između aprila 1940. i maja 1945. Skoro 1.000 Danaca služilo je u Babrujsku, gde je ubijeno najmanje 1.400 Jevreja, prema knjizi koju su u oktobru prošle godine objavili danski istoričari.

Prošle nedelje bivši računovođa u logoru Aušvic Oskar Grening (94) osuđen je u Nemačkoj na četiri godine zatvora za saučesništvo u ubistvu 300.000 mađarskih Jevreja koji su ubijeni u gasnim komorama između maja i jula 1944. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar