U trendu

Cerar traži bolju kontrolu spoljnih granica EU

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas u Njujorku da Slovenija podstiče države u regiji da poboljšaju komunikaciju u vezi sa prilivom migranata, pa i Hrvatsku i Srbiju, i da granice ne treba zatvarati, ali da na njima mora biti normalan nadzor.

Cerar je novinarima u Njujorku na Skupštini UN rekao da se Slovenija ne zauzima za postavljanje ograda na granici nego za kontrolu migrantskog talasa, da on ne bude stihijski jer previše ljudi tako dolazi u Evropu da bi se to odvijalo mimo kontrole.

Slovenački premijer je u Njujorku sa više zvaničnika koji prisustvuju sednici Skupštine UN razgovarao o problemu migranata sa kojim se suočava Evropa, rekao da je potrebno više nego do sada štititi spoljne granice Evropske unije.

„Mi u Evropi sami ne možemo ništa napraviti, ali moramo kontrolisati migrantske tokove, a susedne države u vezi s migrantima i izbeglicama moraju sarađivati i međusobno se usklađivati“, kazao je Cerar novinarima na Skupštini UN u Njujorku.

On je rekao da Slovenija uspešno sarađuje i međusobno se usklađuje po pitanju izbeglica s Austrijom.

„Evropa postaje diplomatski aktivnija, ali je jasno da Evropa sama ne može napraviti ništa i da je potrebna međunarodna koordinacija“, rekao je Cerar povodom pokušaja EU da priliv migranata reši na samom izvorištu, obuzda rat u Siriji i osigura koordinaciju sa zemljama u njenom susedstvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar