U trendu

Česi i Grci ponudili stručnjake za obnovu Notr Dama

Češki predsednik Miloš Zeman ponudio je francuskoj znanje i pomoć vodećih čeških stručnjaka za restauraciju katedrale Notr Dam koja je teško oštećena u požaru.

U pismu svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu Zeman je rekao da je Češka kao i Francuska, zemlja sa brojnim gotskim i srednjovekovnim istorijskim zgradama i palatama. On je rekao da požar u Notr Damu sve pogadja.

Ponudio je vrhunske stručnjake za restauraciju koji rade na Praškom zamku, istorijskom sedištu češkog prdsedništva gde se nalazi i Katedrala Svetog Vida, gotsko arhitektonsko remek delo.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je njegova zemlja takodje spremna da pošalje Francuskoj finansijsku pomoć.

Grčka vlada je takodje ponudila Francuskoj pomoć za obnovu Notr Dama.

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je da je Grčka spremna ukoliko je potrebno da obezbedi specijaliste i stručne tehničare koji su radili na projektima restauracije u Grčkoj.

Grčko ministarstvo ima veliko iskustvo sa većim radovima konzervacije i restauracije na grčkim drevnim i srednjovekovnim spomenicima.

Tu je uključen i program od više decenija na Akropolju u Atini, čiji su mermerni hramovi i druga zdanja stara 2.500 godina teško oštećeni tokom vekova požarima, eksplozijama i ratovima.

Ministarstvo je izrazilo duboku žalost zbog požara u Notr Damu.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer poziva svoje sunarodnike i druge u Evropi da doprinesu obnovi katedrale Notr Dam posle razornog požara.

On je rekao da verovatno nema nikog u Evropi koga nisu pogodile slike tog istorijskog pariskog zdanja kako gori.

Agencija Frans pres javlja da je požar u Notr Damu, gotskom dragulju i simbolu Pariza izazvao izraze solidarnosti bez presedana, i da se najavljuju osnivanje nacionalnog fonda, pokloni velikih bogataša i možda skoro organizovanje donatorske konferencije.

Od kompanije Epl do Evropske centralne banke, preko hiljada anonimnih donatora, obećanja o poklonima stižu za ponovnu izgradnju spomenika i dostigla su do sada najmanje 750 miliona evra.

Više francuskih bogatih porodica su noćas otvorile svoje novčanike. Porodica Pino obećala je 100 miliona evra, posle toga vlasnici grupe luksuznih artikala LVMH porodica Arno, najbogatija porodica u Francuskoj, objavila je poklon od 200 miliona evra, kao i porodice Betankur-Majers i grupa L’Oreal.

Medju drugim donatorima su braća Buig koji su obećali 10 miliona evra, i porodica Deko 20 miliona.

Predsednik Makron je sinoć najavio da će biti objavljeno nacionalno upisivanje za pomoć Notr Damu čija rekonstrukcija će, kako je rekao biti duga i teška.

Dok su se još vatrogasci borili sa požarom firme i anonimni donatori počeli su da objavljuju svoje donacije, i zagušile vebsajt Fondacije tog zdanja.

U medjuvremenu je otvoren novi sajt rebatirnotredamedeparis.fr (ponovo izgraditi Notr Dam u Parizu), pod upravom Centra za nacionalne spomenike.

Makron će sutra održati sednicu vlade posvećenu isključivo posledicama požara u Notr Damu.

Notr Dam je sinoć zahvatio ogroman požar, koji je razorio srednjovekovni spomenik gotske arhitekture.

Posle požara, koji je ugašen nakon više sati, vlast radi na obezbedjivanju očuvane konstrukcije zdanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike