U trendu

Česi odali poštu Janu Palahu na 50. godišnjicu njegovog samospaljivanja

Oko 4.000 Čeha prošetalo je večeras centrom Praga, tiho sa svećama u rukama, od mesta gde se pre tačno 50 godina zapalio student Filozofskog fakulteta Jan Palah, u očajničkom protestu i pokušaju da trgne Čehe i Slovake iz letargije mirenja sa sovjetskom okupacijom Čehoslovačke.

„Čovek mora da se bori protiv onog zla protiv kog ima snage“, glavna je parola večerašnjeg pohoda svetla za Jana Palaha, ispisana na transparentu na čelu povorke.

To su Palahove reči iz njegovog razgovora s lekarkom, kada je čitava tri dana s teškim opekotinama umirao u bolnici, pošto se polio benzinom i zapalio na Vaclavskom trgu u Pragu kako bi naterao Čehe i Slovake da se ne mire sa okupacijom snaga Varšavskog pakta.

Jedan od organizatora pohoda svetla Mikolaš Minarž iz gradjanske inicijative Milion trenutaka za demokratiju rekao je večeras da se Palahov čin obraća gradjanima i danas.

„Palahov čin nam se obraća i danas. Odlučili smo da govore svedemo na govor simbola, govor svetla, govor tišine i govor cveća“, kazao je Minarž.

Masa Pražana prvo je na Vaclavskom trgu saslušala sećanja Palahovih savremenika, čeških disidenata, a potom je ponovo pročitana propoved sa Palahove sahrane koja se 1969. godine pretvorila u poslednji čin prkosa gradjana u okupiranoj zemlji.

Okupljeni su zatim krenuli sa svećama u rukama, sa zastavama Češke i Evropske unije, ka obližnjem Staromnjestskom trgu u istorijskom srcu češke prestonice.

Predsednik Senata češkog parlamenta Stanjislav Kubera kazao je večeras na Vaclavskom trgu da je Palahova poruka da je sloboda najdragocenija stvar posle života.

„Sloboda nije besplatna. Ni danas nam nije zagarantovana. Svakog dana ostajemo bez jednog njenog delića. Sloboda ne može da se kupi na rasprodaji. Odmah posle života najdragocenija je stvar koju imamo. To je poruka koju nam je ostavio Palah“, kazao je Kubera.

Hiljade Čeha obeležile su danas na ulicama i trgovima širom zemlje paljenjem sveća i polaganjem cveća na mesta simbolično vezana za Palaha 50. godišnjicu protestnog samoubistva tog studenta čiji čin je bio toliko opasan za komunističke vlasti da su decenijama pokušavale da izbrišu i samu uspomenu na njega.

Neki od Čeha iskazali su nezadovoljstvo današnjicom i uz buket cveća koji je na mesto gde se spalio Jan Palah poslao premijer Andrej Babiš iz inostrane posete, postavili anonimnu poruku sa aluzijama na Babišovu režimsku prošlost pre pada komunista.

„Buket krivično gonjenog prevaranta, doušnika tajne policije StB, istaknutog predstavnika komunističkog režima, lažova, mafijaša i premijera Češke Andreja Babiša“, osvanula je poruka pored premijerovog buketa.

U Čehoslovačkoj i drugim zemljama komunističkog bloka uz Jana Palaha sudbinu žive buktinje kao protesta zbog sovjetske okupacije 1968. godine odabralo je još 25 ljudi.

Iako je Jan Palah najpoznatiji, jer vest o njegovom spaljivanju obletela je svet i vlasti nisu uspele da je sakriju, prvi je bio Poljak, činovnik Rišard Šivjec koji se spalio jos 8. septembra 1968. godine na proslavi žetve na stadionu u Varšavi pred državnim vrhom i 100.000 Poljaka.

Vlasti su, medjutim, uspele da zataškaju da je to protest protiv toga što su i poljski vojnici upali kao agresori u Čehoslovačku zajedno sa sovjetskim tenkovima a o čemu se radi znala je duge decenije samo njegova porodica sa snimka koji joj je ostavio i ljudi koji su se obreli neposredno pored Šivjeca u trenutku spaljivanja kojima je stigao da podeli letke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar