U trendu

Češka će radije platiti milione evra nego da primi izbeglice iz kvota

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec saopštio je da Češka neće primiti više od 12 izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike, koje je primila iz evropske kvote od za sada oko 1.600 ljudi, i da će radije nego da prima platiti kazne od nekoliko miliona evra Evropskoj uniji.

„Primili smo do sada 12 izbeglica od oko 1.600 koje bi trebalo da primimo. Kako postepeno proveravamo te ostale, mislim da ne možemo da primimo nikoga više“, rekao je Hovanec u intervjuu koje objavljuje vikend izdanje češkog dnevnika Pravo.

Češka je po rečima ministra unutrašnjih poslova svesna da zbog toga eventualno može da bude kažnjena i plati nekoliko miliona evra ako odbije program relokacije izbeglica koji su već na teritoriji EU.

„Na vladi je da oceni da li joj vredi da plati te sankcije. Mislim da vredi. Nije moguće puštati ljude ovamo bez kontrole. Provere traju nekoliko nedelja, nekada i više od dva meseca. A ti ljudi nisu bili spremni da ostanu na mestu gde ih proveravamo, znači u Grčkoj i Italiji. Zato smo obustavili te bezbednosne provere“, kazao je Hovanec.

Češka je donedavno bila najspremnija od postkomunističkih srednjoevropskih članica EU da ispuni nacionalnu kvotu od 2.691 izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike da se u mehanizmu relokacije rasterete članice koje su prve na udaru na migracijskoj trasi i u kojima ima najviše izbeglica.

Prva se pobunila Slovačka koja je zbog odluke o kvotama tužila EU, a zatim Poljska čim su u jesen 2015. godine došli na vlast evroskeptični konzervativci iz Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog i zvanična Varšava saopštila je da neće poštovati obavezu koju je prihvatila u jesen 2015. godine prethodna liberalna vlada o prijemu oko 7.000 izbeglica.

I ministar Hovanec od jeseni prošle godini koristi isti argument kao i poljska vlada premijerke Beate Šidlo, da Češka odbija da prima izbeglice koji uopšte ni ne žele u njoj da zatraže azil.

Češka je provere izbeglica koje bi primila započela u logorima u Grčkoj i Italiji u februaru prošle godine ali od prvih sedmoro Sirijaca koje je proverila i ponudila im azil troje je brže bolje pobeglo iz izbegličkog centra, kada su čuli da će im azil dati baš Češka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar