U trendu

Češka dobila novu vladu na čelu sa milijarderom Andrejom Babišem

Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je danas u zamku Hradčani u Pragu novu češku manjinsku vladu stranke ANO na čelu sa milijarderom Andrejom Babišem, imenovanim za premijera 6. decembra i 14 ministara položilo je danas zakletvu.

Babiš je za manjinsku vladu, pošto nakon jesenjih parlamentarnih izbora nijedna od preostalih osam stranaka koje su ušle u parlament nije htela sa njim u koaliciju, odabrao pet svojih dosadašnjih ministara, s tim da su neki preuzeli druge resore, recimo, bivši ministar odbrane Martin Stropnjicki sada je novi šef češke diplomatije.

Vlada ima rok od 30 dana da zatraži i dobije poverenje parlamenta, medjutim predsednik Zeman kazao je danas da to što nema a čak nije izvesno da će dobiti poverenje parlamenta ne znači da je manje vredna vlada. On je poručio Babišu i njegovim ministrima da se odmah bace na posao.

„Poštovaću svoje obećanje da ako vaša vlada ne dobije poverenje parlamenta da ponovo imenujem za premijera Andreja Babiša. Taj drugi put, dao bih Babišu više vremena da dogovori podršku bilo koalicionoj, bilo manjinskoj vladi“, kazao je Zeman.

Premijer Babiš zahvalio je Zemanu što ga je imenovao blagovremeno da može sutra da se kao novi češki premijer uputi u Brisel na samit Evropske unije koji će raspravljati o važnim stvarima kao što su izbeglička kriza i Bregzit.

„Sigurno je da ćemo biti u EU aktivniji. Cela češka politička scena mora da bude na istom brodu i da se bori za bezbednu Evropu i svim sredstvima protiv nelegalne migracije“, kazao je Babiš nakon što su njegovi ministri položili zakletvu.

Andrej Babiš najavio je već ranije da će nastojati da ubedi EU da povuče tužbu protiv Češke, Poljske i Madjarske za to što uopšte ne žele da saradjuju i ne primaju izbeglice koje su stigle u EU u okviru mehanizma relokacije.

Danas je na sednici Evropskog odbora Poslaničkog doma češkog parlamenta novi češki premijer odbio kao apsolutno neprihvatljiv predlog Evropskog parlamenta da se usvoji trajni mehanizam preraspodele izbeglica po nacionalnim kvotama za slučaj novog zaoštravanja migracijske krize.

„Predlog EP je apsolutno neprihvatljiv i mi se s time ne slažemo. Insistiramo da u predlogu politike azila ne budu kvote i učinićemo sve za to“, kazao je poslanicima Babiš.

Neke predloge reforme dablinskog sistema je medjutim pohvalio, pre svega ubrzanje postupka odobravanja azila, zato što bi to, kako je kazao Babiš, omogućilo efikasnije vraćanje migranata koji nisu dobili azil u EU u njihove domovine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.