U trendu

Češka: Opoziciona ANO pobedila u većini velikih gradova

PRAG – Opoziciona stranka ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša pobedila je u većini velikih gradova u zemlji na lokalnim izborima koji su održani u petak i subotu.

Češka se kao i druge zemlje clanice Evropske unije, bori sa visokom inflacijom izazvanom uglavnom visokim cenama energije, preneo je Rojters.

Opozicija navodi da je vlada češkog premijera Petra Fijale učinila premalo i prekasno da bi pomogla narodu.

Česi su glasali u više od 6.000 opština u petak i subotu, a konačni rezultati su proglašeni jutros zbog komplikovanog sistema raspodele glasova.

Stranka ANO, koja je od jeseni u opoziciji, pobedila je u 17 od 27 velikih gradova, ali je zauzela drugo mesto u dva ključna grada – glavnom gradu Pragu i drugom poveličini Brnu, gde su pobedile stranke sadašnje vladajuće koalicije.

Najviše poslaničkih mesta u lokalnim skupštinama – 38.099 od ukupno 61.796, dobijaju različite grupe nezavisnih kandidata.

Kada je reč o pojedinačnim strankama, ANO je iza dve stranke vladajuće koalicije, Građanskih demokrata premijera Fijale i Demohrišćana.

Česi su, takođe, glasali u prvom krugu izbora za gornji dom parlamenta, gde se bira jedna trećina od 81 mesta u Senatu. Već u prvom krugu su popunjena tri mesta.

U drugom krugu koji će biti održan sledećeg vikenda, opoziciona ANO imaće 17 kandidata, vladajuća koalicija 19, dok će ostatak činiti druge stranke i nezavisni kandidati.

Bez obzira na rezultate u drugom krugu, vladajuća koalicija će zadržati većinu u Senatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.