U trendu

Češka pomaže Mađarskoj da što pre završi ogradu

Češka je danas ponudila Mađarskoj da pošalje još 100 vojnika i 50 policajaca koji bi pomogli u obezbeđenju šengenske granice pred talasom izbeglica, saopštio je danas u Luksemburgu češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Ministri unutrašnjih poslova Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske sreli su se danas u Luksemburgu pred sastanak ministara cele Evropske unije da razmotre inicijativu Češke da Mađarskoj u obezbeđenju granice pred talasom izbeglica pomogne cela Višegradska četvorka.

„Naša konkretna ponuda je 100 vojnika i 50 policajaca. Pretpostavljam da će konkretni doprinos dati i Slovaci. Poljaci to razmatraju ali danas nisu u stanju da garantuju broj“, kazao je Hovanec češkim novinarima iz Luksemburga.

Hovanec je naglasio da je za Češku važno da to bude zajednička akcija cele Višegradske grupe.

Češka vlada još u ponedeljak usvojila je odluku da pošalje na dva meseca 25 vojnika sa pet kamiona i opremom i poljsku kuhinju da pomognu Mađarskoj da dovrši plotove protiv izbeglica na granicama.

„Ograda na granici sa Srbijom funkcioniše veoma dobro“, poručio je danas Hovanec na Tviteru a češki ministar odbrane Martin Stropnjicki izjavio je ranije da se pokazalo da Mađarska jedina u EU ispravno čuva šengensku granicu i da je kritika zbog dizanja ograde sada sve manje.

Hovanec je kazao češkim novinarima da je Češka spremna da pomogne i evropskoj agenciji Fronteks koja je zatražila od članica EU dodatnih 775 graničara da pomognu u Italiji i Grčkoj.

Češki ministar je pozdravio to što je s dnevnog reda današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova EU ispala tačka trajnog mehanizma relokacije izbeglica koje su već stigle u Uniju a na čemu insistiraju Nemačka i Francuska dok se tome oštro protive postkomunističke članice na čelu sa Slovačkom i Češkom.

Prema nezvaničnim informacijama, otpor trajnim automatskim kvotama daleko je širi i s tim planom se ne slaže polovina članica EU, javljaju češki mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar