U trendu

Češka priznala zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela

Češka Republika saopštila je kasno sinoć da priznaje zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali da će razmatrati premeštanje ambasade iz Tel Aviva u taj grad nakon razgovora s regionalnim partnerima.

Saopštenju je prethodila objava predsednika SAD Donalda Trampa da njegova administracija priznaje Jerusalim kao izraelski glavni grad i instrukcije Stejt departmentu da se pripremi selidba ambasade te zemlje iz Tel Aviva, navode izraelski mediji.

Tramp nije pravio razliku izmedju zapadnog i istočnog Jerusalima koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

„Češka Republika trenutno, pre nego što je mir potpisan izmedju Izraela i Palestine, priznaje Jerusalim da je u stvari glavni grad Izraela u granicama demarkacione linije iz 1967“, navodi se u saopštenju češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Medjutim, ministarstvo je dodalo da „Češka zajedno sa drugim zemljama, članicama EU na osnovu odluke Saveta za medjunarodne poslove EU, smatra da će Jerusalim biti budući grad obe države, a to znači države Izrael i buduće države Palestine. Ministarstvo može da počne razmatranje premeštanja češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim samo na osnovu rezultata pregovora s ključnim partnerima u regionu i svetu“.

Rusija je 2012. priznala zapadni Jerusalim, deo grada pre rata 1967. godine, kao glavni grad Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Tramp je odustao od decenijske američke politike u odnosu na Jerusalim, proglasivši duboko podeljeni Sveti grad prestonicom Izraela.

Odgovarajući na upozorenja iz celog sveta da je to opasan potez, američki lider je tvrdio da je nakon ponovljenih neuspešnih pokušaja da se postigne mir došlo vreme za novi pristup.

On je takodje prvi put podržao koncept rešenja decenijskog sukoba po modelu dve države za Izraelce i Palestince ako se dve strane o tome dogovore.

Još u očekivanju Trampovog saopštenja, lideri drugih zemlja su navodno izrazili interes za selidbu svojih diplomatskih misija.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte je poslao poruku Izraelu da želi da premesti ambasadu svoje zemlje.

I druge zemlje su takodje kontaktirale Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu.

S druge strane, lideri mnogih zemalja širom sveta izrazili su oštro protivljenje.

Izrael je pozdravio Trampovu odluku i premijer Benjamin Netanjahu ju je označio važnim korakom k miru.

Nekolicina opozicionih lidera je takodje pozdravila priznanje Jerusalima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.