najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Češka traži da EU otvori logore za izbeglice u Africi

Češka traži da Evropska unija otvori logore za izbeglice u Africi i na Bliskom istoku ili čak stvori posebnu enklavuu kojoj bi izbeglice čekale da im se eventualno odobri azil i u koje bi evropske zemlje mogle da vraćaju nelegalne imigrante, izjavili su za današnje pravo premijer Bohuslav Sobotka i vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

“Islamska dřžava, terorizam i nekontrolisana imigracija predstavljaju za Evropu veću pretnju nego sukob ili hladni rat sa Rusijom. EU je potreban njen Elis ajlend, znači da se otvore izbeglički logori na južnom i istočnom Mediteranu u kojima bi se pobrinuli za ljude koji traže azil i rešavali njihove zahteve. Cilj mora da bude kontrolisana migracija”, kazao je vicepremijer Babiš.

Potpredsednik češke vlade kazao je da EU ne mora da čeka da takve logore eventualno otvore UN, već može da se dogovori sa zemljama severne Afrike i Bliskog istoka sama.

Po njegovoj oceni moralo bi da se revidira i medjunarodno pravo, tako da bude moguće da se brodovi sa nelegalnim izbeglicama vraćaju u one zemlje iz kojih su isplovili a ključno je da se za takav projekt obezbedi podrška svih svetskih sila uključujući tu i SAD i Rusiju i regionalnih kao što je Saudijska Arabija.

“Evropa mora da brani šengenski prostor direktno na granicama. Medjutim, zato što tone radi, Madjari na granici grade plot. Ukoliko nešto ne počne da se rešava svaka zemljaće stvari rešavati sama što može da dovede do raspada šengenskog prostora” upozorioje Babiš.

Češki premijer Bohuslav Sobotka kazao je češkom listu da ideju o logorima koje bi EUotvorila za izbeglice na severu Afrike i na Bliskom istoku podržava cela Višegradska četvorka, dakle i Poljska, Slovačka i Madjarska.

“Deo izbeglica dobiće azil, deo može da se vrati u zemlje porekla na osnovu sporazuma. Centri van Evrope trebalo bi da budu pre svega mesta gde mogu da zatraže azil i dasačekaju rešenje zahteva a da pri tome ne rizikuju savladavanje granice na moru”,kazao je Sobotka.

Takvi predlozi češke vlade imaju podršku i predsednika Češke Miloša Zemana i njegov savetnik za spoljnu politiku Hinek Kmonjiček rekao je da bio moguć i dogovor sa nekom odzemalja na severu Afrike da se stvori posebna enklava za izbeglice koje žele u Evropu.

“Potvrda toga da takav sistem može da funkcioniše jeste sporazum koji Španija ima sa Marokom”, kazao je Kmonjiček.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike