U trendu

Češka vlada želi da spreči Zemanove morbidne šale o novinarima

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek najavio je danas da će pokušati da spreči morbidne šale predsednika Češke Miloša Zemana na račun novinara tokom inostranih poseta, kao kad je tokom susreta sa predsednikom Rusije u Pekingu izjavio da „novinara ima previše, te ih treba likvidirati“.

„Ne mogu na takav način da se pričaju šale. U zemlji u kojoj je ubijeno ili je nestalo nekoliko desetina novinara, a postoji podozrenje da su bili nepodobni režimu, jednostavno se ne sme tako šaliti i stoga što su u toj zemlji možda porodice tih mrtvih i do danas se osećaju loše i možda teško dolaze do pravde“, objasnio je danas onlajn listu Aktualne.cz Zaoralek zašto je zatražio sastanak s predsednikom.

Više u inostranstvu nego u Češkoj, gde su navikli na netrpeljivost predsednika Zemana prema novinarima, skandal su izazvale njegove reči pred susret s Vladimirom Putinom, i zabrinule Vladu jer se to odražava i na imidž cele Češke.

„Tu je još novinara? Novinara je suviše, trebalo bi da se likvidiraju“, rekao je Zeman na šta mu je Putin odgovorio da novinare ne treba likvidirati, ali da bi mogao da im se ograniči broj.

„Za tu izjavu su me pitale sada kolege u Nikoziji tokom posete Kipru. I videlo se da i ne žele objašnjenje. Da imaju samo potrebu da kažu da to ne treba da se radi“,  kazao je Zaoralek.

Dok je kao premijer od 1998. do 2002. godine izlazio bez izgreda na kraj s medijima, Miloš Zeman, otkako je 2013. godine postao predsednik Češke, časti ih redovno i javno uvredama da su „debili“, „prostitutke“, „djubrad“, a često zbija i morbidne šale, kao kada je prilikom posete jednoj vojnoj bazi uperio oružje u redove novinara da ih simbolično – ustreli.

Po netrpeljivosti prema novinarima i stavu da su „najgori neprijatelji čovečanstva“, bio je poznat i Zemanov prethodnik na čelu Češke, bivši premijer i predsednik Vaclav Klaus, ali se on nikad nije spustio na direktne lične uvrede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar