U trendu

Češki parlament ukinuo imunitet tajkunu, mogućem premijeru Babišu

Češki poslanici ukinuli su posle celodnevne burne rasprave imunitet bivšem ministru finansija, favoritu za premijera na izborima na jesen, tajkunu Andreju Babišu i predali policiji da istraži mahinacije oko evropskih dotacija za Babišovu luksuznu farmu Rodino gnezdo.

Istragu mogućih mahinacija i prevara za dobijanje dotacije za Rodino gnezdo u visini od dva miliona evra vodi nezavisno od češke policije i Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF).

Tajkun češke petrohemijske i prehrambene industrije, drugi najbogatiji čovek u Češkoj zatražio je sam na početku rasprave da mu donji dom parlamenta ukine za tu krivičnu istragu imunitet, ali je optužio policiju da je radila po narudžbini političkih protivnika i da je tempirala zahtev da ga parlament preda organima krivičnog gonjenja namerno uoči parlamentarnih izbora, kako bi ga sprečila da kao favorit izbora, lider ANO, postane novi češki premijer.

„Ja u ovome ne vidim nikakvu aferu, vidim izbore. Da nisam u politici Rodino gnezdo niko ne bi istraživao. Niko tu dotaciju nije dodelio negde u Panami, niko ništa nije ukrao, niko nije imao nikakav profit“, kazao je poslanicima Babiš.

Farma Rodino gnezdo pripadala je prvo Babišovom koncernu Agrofert, ali u jednom periodu je izdvojena na anonimne vlasnike akcija da zatraži i dobije dotacije od EU, ukupno dva miliona evra, na koje kao deo koncerna i Babišovo vlasništvo ne bi imala pravo jer su iz programa za mala i srednja preduzeća, a kada je dotacije dobila vratila se pod okrilje Agroferta.

Babiš je najpre nekoliko godina tvrdio da ne zna ko je bio vlasnik Rodinog gnezda, da bi naposletku proletos, kada ga je premijer Bohuslav Sobotka i parlament naterao da ode iz vlade zbog drugih afera, priznao je da je vlasnik Rodinog gnezda tada bila njegova porodica, deca iz prvog braka i brat njegove sadašnje supruge.

Babiša čeka još jedna manja neprijatnost pošto naredne sedmice Ustavni sud Slovačke rešava žalbu slovačkog Instituta za studije totalitarnih režima zbog toga što su slovački sudovi presudili da saradnja Babiša sa tajnom policijom u vreme komunističke Čehoslovačke nije bila svesna i namerna.

U arhivu čehoslovačke državne bezbednosti StB nalazi se dosije da je 1980. godine Babiš, zaposlen u spoljnoj trgovini postao doušnik StB, ali pred sudom je slovački agent koji je Babiša Vrbovao izjavio da to nije istina, a na tu presudu uložio je žalbu Institut koji tvrdi da Babiš jeste bio aktivni agent StB.

Ako Babiš i njegova stranka ANO uspe na izborima, što je gotovo sigurno uz podršku oko 33 odsto birača, češka policija moraće ponovo da traži od novog saziva parlamenta da mu imunitet ukine.

Uz Babiša imunitet je danas ukinut i njegovom bliskom saradniku iz Agroferta Jaroslavu Faltineku, poslaniku stranke ANO koji je takodje po istrazi policije umešan u mahinacije sa evropskim dotacijama za Rodinu gnezdo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar