U trendu

Češki premijer Babiš demantovao dogovor o primanju izbeglica iz Nemačke

Češki premijer Andrej Babiš kategorično je danas demantovao da je Češka medju 14 zemalja koje su obećale Nemačkoj i kancelarki Angeli Merkel da će primati izbeglice koje su azil zatražile u nekoj drugoj zemlji.

Češki mediji su preneli da je nemačka novinska agencija DPA danas objavila je da je 14 zemalja Evropske unije, medju njima i neke najžešće protivnice prihvatanja izbeglica – Češka, Poljska i Madjarska, obećalo kancelarki Merkel da će s Nemačkom potpisati sporazume o vraćanju migranata koji su prvo zatražili azil u nekoj drugoj zemlji.

„Nikakvi razgovori Češke i Nemačke o tome nisu održani, a moja vlada i ne planira da se uključi u sporazum koji bi značio sistematsko prihvatanje ilegalnih migranata. Smatram da su to vesti koje šire paniku i potpuna su besmislica“, kazao je danas Babiš, javljaju češki mediji.

On je ironično prokomentarisao da je do sada mislio da postoje samo „ruske lažne vesti“, a da izgleda ima i „nemačkih lažnih vesti“.

„Nikakve pregovore ne planiramo. Nema razloga da o tome razgovaramo. Iz principa to odbijamo, takav dogovor ne bismo potpisali ni da nam se (Nemačka) obratila, a nije“, rekao je Babiš, a preneo češki javni radio Radiožurnal.

Posle dogovora i kompromisa o migracijama na samitu EU u petak, češki premijer Andrej Babiš i poljski premijer Mateuš Moravjecki naglasili su da nema potrebe da njihove zemlje dobrovoljno prihvataju izbeglice i iskažu takvu solidarnost sa zemljama najviše pogodjenim talasom migracije.

Slovački premijer Peter Pelegrini jedini je posle samita u Briselu izrazio spremnost da njegova zemlja primi izvestan, manji broj izbeglica – 1.200, ali isključivo na bilateralnoj osnovi i privremeno, kao što je Slovačka pomagala Austriji od izbijanja krize 2015. godine do sada. Deo migranata koji su u Austriji zatražili azil, na rešenje su čekali u slovačkom centru Gapčikovo.

„Kada je reč o dobrovoljnim kvotama, biću oprezan. Slovačka ima na raspolaganju kapacitete u centrima gde može privremeno da smesti migrante. Ponudio sam naše kapacitete za 1.200 ljudi austrijskom kolegi i drugim susednim zemljama, ali samo u slučaju da ne mogu da izadju na kraj s krizom. Radilo bi se o privremenom smeštaju u Slovačkoj. To je za sada sve što smo spremni da uradimo“, kazao je juče Pelegrini, prenosi slovački „Denjik“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.