U trendu

Četvorke 65-godišnje majke uskoro izlaze iz bolnice

Četvorke 65- godišnje Anegret Raunik koja je već imala 13 dece, a čija je trudnoća izazvala brojne kritike u Nemačkoj, mogle bi uskoro da napuste berlinsku bolnicu “Šarite“ i odu kući, javljaju danas nemački mediji.

“Svih četvoro dece se odlično razvilo…. i sada su teški nešto više od po 2,5 kilograma…“, rekao je profesor neonatologije Kristof Birer o četvorkama koje su došle na svet u maju mesecu, posle svega 26 nedelja trudnoće.

“Oni su sada potpuno normalna deca – pokazuju da su gladne, žele nešto da jedu…osećaju se dobro u zagrljaju majke….“, rekao je profesor, najavljujući da bi deca još ovog meseca mogla da odu svojoj kući.

Deca, Neta, (rođena sa 655 grama i 30 centimetara), Dries (960 grama, 35 centimetara), Benc (680 grama, 32 centimetra) i Fjon (745 grama i, 32,5 centimetara) borila su se da prežive, a lekari su govorili da deca, rođena u tom stadijumu, umiru još u prvoj životnoj nedelji i da najveća opasnost vreba od bolesti pluća, krvotoka, infarkta mozga, infekcija, problema sa crevima i otkazivanja bubrega.

Trudnoća ove 65-godišnjakinje, vestački oplođene, i njenih četvorki izazvala je veliku medijsku pažnju, ali i kritike nemačkih političara, koji su joj prebacivali neodgovornost i upozoravali na opasnosti “veštačke oplodnje baba“.

„Ovaj slučaj smatram sumnjivim i on ne sme i ne može postati uzor nikome“, rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba socijaldemokrata Karls Lauterbah magazinu “Špigel“ i dodao da su tu “iz lekarskog i etičkog ugla granice prekoračene“.

On je upozorio na sve rizike koje sa sobom nose trudnoće u starosti do kojih se došlo veštačkom oplodnjom, a slično je reagovao i ekspert za zdravlje iz redova demohrišćana Jens Špan, naglasviši da je ta trudnoća veliki rizik i za majku i za decu.

“Čak i kada je to medicinski moguće, mora se čovek zapitati da li je to smisleno“, rekao je Špan, povodom trudnoće 65-godišnje samohrane žene, koja je već 13 puta bila majka, a sada dobila četvorke, dok su građani na društvenim mrežama komentarisali “jadna deca“.

Raunikova, najpoznatija nemačka trudnica-baka, branila je svoju odluku, stavom da bi svako trebalo da živi onako, kako želi.

I deseto po redu dete 65-godišnje berlinske učiteljice, sin Felten, smatra da je loše što je njegova majka izabrala taj put.

“Moja najmlađa sestra Lejla je 10 godina stara i znam da je u školi nailazila na podsmehe, jer joj majka izgleda kao baba. Kako će tek biti sa ovim četvorkama“, upitao je mladić, čiji je otac umro 2008. godine.

Ukoliko četvorke nastave da se razvijaju kao do sada, onda im dalji boravak u bolnici, kako smatra profesor Birer, neće biti potreban, ali će zato majci, kako je rekao, biti potrebna praktična pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.