U trendu

Četvrta godišnjica Asanžovog boravka u ambasadi Ekvadora u Londonu

Osnivač sajta Vikiliks (Wikileaks) Džulijan Asanž počeo je danas petu godinu boravka u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde mu je odobren politički azil.

Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora 19. juna 2012. godine, a peta godišnjica biće obeležena skupovima podrške u nekoliko evropskih gradova, uključujući i Beograd.

Danas i tokom sledeće nedelje, biće priredjene manifestacije podrške i u Montevideu, Buenos Ajresu, Njujorku i Kitu, a Asanž će se učesnicima obratiti putem video-linka iz svoje sobe u ambasadi Ekvadora, gde boravi već četiri godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Mnoge poznate ličnosti, medju kojima su Noam Čomski, Janis Varufakis, Vivijen Vestvud, Majkl Mur i Ken Louč, učestvovaće sa Asanžovim pristalicama u programima podrške 44-godišnjem australijskom „sajber ratnika“ u Parizu, Berlinu i Milanu.

Reditelj Ken Louč napisao je u poruci da je britanskim pravosudjem „manipulisano“ da bi se jedan „hrabar čovek“ držao u izolaciji.

Bivši australijski haker negira optužbe za silovanje i odbija da se vrati u svoju zemlju zbog straha od izručenja vlastima SAD, gde se tereti za objavljivanje 500.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu i 250.000 diplomatskih depeša američkih ambasada i konzulata širom sveta.

Prema rečima njegovih advokata, Asanž je „ljut“ na švedske vlasti koje su krajem maja odlučile da zadrže na snazi poternicu za njim, iako su UN ocenile da Švedska i Velika Britanija krše njegova osnovna prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.