U trendu

Cetvrti dan protesta u Melburnu, napadnuti zdravstveni radnic

MELBURN – Policija u Melburnu sprema se danas za četvrti dan protesta protiv zaključavanja, a centar za vakcinaciju u gradu zatvoren je na nekoliko dana, nakon što su demonstranti navodno uznemiravali osoblje, dok su novi slučajevi kovid-19 širom australijske države Viktorija obarili dnevni rekord.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice u ovom gradu sa pet miliona stanovnika, otkako su zvaničnici u ponedeljak naredili zatvaranje gradilišta na dve nedelje i propisali da su vakcine obavezne za građevinske radnike kako bi se ograničilo širenje virusa, prenosi Rojters.

Više zdravstvenih radnika potvrdilo je da je centar za vakcinaciju u gradskoj skupštini u Melburnu danas zatvoren do ponedeljka, nakon što je nekoliko zaposlenih fizički i verbalno zlostavljano od demonstranata dok su dolazili na posao.

Policajci u centru Melburna danas su proveravali razloge zbog kojih su ljudi na ulicama, pokazali su snimci na društvenim medijima, dok vlasti pokušavaju da spreče još jedan protest u drugom po veličini australijskom gradu nakon više od 200 hapšenja juče.

Policija je u sredu upotrebljavala biber sprej i gumene metke kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili oko jednog spomen obeležja palim vojnicima, što je ižvalo veliki broj krtika zbog zloupotrebljavanja ovog mesta za potrebe protesta.

Policija i sindikalni zvaničnici potvrdili su da su se ekstremističke i krajnje desničarske grupe pridružile demonstracijama.

Dok su se vlasti spremale za nove proteste, Viktorija je danas prijavila 766 novih lokalnih slučajeva, čime je nadmašen prethodni rekord od 725 inficiranih 5. avgusta 2020.,uz četiri nova smrtna slučaja.

Susedni Novi Južni Vels prijavio je 1.063 nove infekcije, više od 1.035 dan ranije, i šest preminulih od posledica kovid 19.

Australija se bori protiv trećeg talasa pandemije, nakon izbijanja Delta soja u dva najveća grada, Sidneju i Melburnu, i glavnom gradu Kanberi, što je prouzrokovalo da polovina od 25 miliona stanovnika države bude pod strogim ograničenjima karantina, kako bi se suzbilo širenje infekcija.

Zvaničnici su obećali da će ublažiti mere kada se 70 odsto odraslih potpuno vakciniše, što se očekuje sledećeg meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.